• Home
  • Actualitate
  • 30 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici

30 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici

„Astăzi, 15 noiembrie 1958, s-a născut mama mea, Doina Aldea-Teodorovici. Mulți ani de nemurire mamă! Vă aduc spre vizionare ultimul ei film, realizat în 1991-1992 cu multă dăruire, talent și speranțe de viitor, fiind atât de tineri. Au avut multe planuri și au realizat în cei 34 de ani – mama și 38 de ani – tata, mai mult decât putem realiza noi în câteva vieți de om. Sper să reușim împreună să îi descoperim în continuare!

Pe parcursul anilor depun mult efort pentru a digitaliza materialele vechi, monta ore în șir, procesez video / audio pentru ca să ajungă la voi, drag public, majoritatea materialelor interesante despre părinții mei, Ion și Doina. Dacă îmi puteți da o mână de ajutor întru digitalizarea, curățarea și postarea acestor materiale prețioase nouă tuturor (poze, video, partituri etc) vă mulțumesc și aștept cu mesaje în privat”, a scris, pe rețelele sociale, Cristofor Aldea-Teodorovici.

Fiul soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici și-a botezat fetița cu numele mamei
Pe 30 octombrie 1992, în ziua fatidică în care i-au murit părinții, Cristofor Aldea-Teodorovici avea doar 10 ani. A rămas îngrija bunicilor și a promis să onoreze memoria celor care i-au dat viață. Cristofor a moștenit talentul artistic al părinților lui, iar azi cântă alături de propria orchestră. „Interpret, producător muzical jazz-pop și promotorul muzicii părinților mei Ion și Doina Aldea”, așa se descrie Cristofor.

Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tătic pe 12 august 2020 și a făcut un gest sublim în memoria mamei sale: și-a botezat fetița Doina, așa cum o chema pe răposata lui mamă. Discret cu viața lui privată, fiul soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici a publicat, totuși, pe Facebook, câteva imagini cu frumoasa lui soție, Iana, și cu fiica lor. Fanii au remarcat imediat că micuța Doina îi seamănă leit. „Vă mulțumesc din suflet pentru aprecieri! Consider că e cel mai important să avem familia alături și să fim mai buni”, a scris Cristofor, pe Facebook.

30 de ani de la moartea soților Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Artiștii au fost comemorați la Chișinău
Pe 30 octombrie 2022 s-au împlinit trei decenii de la moartea artiștilor basarabeni Ion și Doina Aldea-Teodorovici. La Chișinău au avut loc evenimente de comemorare. „Mă închin în fața tuturor pentru perpetuarea memoriei mamei si tatălui – Ion și Doina Aldea-Teodorovici la cei 30 de ani de la plecarea în lumea celor drepți. Vreau să mulțumesc din suflet Primăriei Municipiului Chișinău, primarului Ion Ceban și Direcției Cultură a municipiului Chișinău pentru organizare și ajutor!

La monumentul părinților (creat de sculptorul Iurie Canașin) am trăit niște clipe dumnezeiești ascultând un cor de copilași îmbrăcați în hăinuțe albe, fulgușori de nea – nu alta, cântând în unison cu părinții mei, totul parcă regizat spre sfârșit cu o rafală de vânt călduț care a scuturat mii de frunze de pe streșine peste mulțime. Ningea cu frunze și noi cântam cu toții, fiind un tot întreg plin de dragoste. Iar Corul Capelei Doina, împreună cu prim dirijorul Ilona Stepan, mai mult murmurau ca un izvor în freamătul razelor de soare și foșnetul tihnit al frunzelor din cimitir. A fost miraculos!”, a scris Cristofor Aldea-Teodorovici pe Facebook.

Cum au murit, de fapt, soții Ion și Doina Aldea Teodorovici
Accidentul rutier în care artiştii basarabeni Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi-au pierdut viaţa a ridicat multe semne de întrebare. Unele teorii încearcă să convingă faptul că totul a fost o întâmplare, în timp ce altele vorbesc despre o moarte premeditată. Martorii evenimentului petrecut în trecut sunt greu de găsit. Singurele mărturii care încearcă să facă lumină în acest caz sunt ziarele care au relatat evenimentul petrecut în noaptea de 29/30 octombrie 1992, notează ziarul Adevărul.

Potrivit relatării făcute de reporterii ziarului local „Ialomiţa” de la Slobozia, moartea artiştilor basarabeni a survenit, potrivit tuturor informaţiilor oficiale prezentate în 1992, în urma accidentului rutier. Datele arată că în zona localităţii Coşereni, la ora 2.30, maşina artiştilor s-a lovit de un copac de pe marginea drumului. În urma impactului, Doina şi Ion Aldea Teodorovici au murit pe loc. La faţa locului, poliţiştii nu au intervenit, organele statului demarând o anchetă câteva ore mai târziu, când trupurile artiştilor au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni. Accidentul s-a petrecut sub ochii moldovenilor Nicolae Măereanu (judeţul Vaslui) şi Elaine Artur (judeţul Iaşi).

Cei doi şi-au făcut curaj şi au dus victimele la spital. Jurnaliştii relatează: „primii care au intervenit şi au constatat ceea ce se poate constata într-o nenorocire de proporţiile aceleia au fost Nicolae Măereanu şi Elaine Artur, turişti în tranzit ca şi victimele accidentului respectiv. Cei doi au luat răniţii în maşină şi i-au transportat la Spitalul Urziceni. Spitalul a anunţat poliţia”.

Vuietul morţii marilor artişti a ajuns şi la Bucureşti. Încă din acele momente s-a pus în discuţie ca posibilul accident să fie de fapt premeditat. S-a presupus că ceea ce ar fi condus la moartea artiştilor a fost promovarea idei de unitate a Basarabiei cu România.


Distribuie