• Home
  • Actualitate
  • Adevărul despre Fântâna Tămăduirii care vindecă orice boală – Se află în România și are puteri miraculoase, mai ales asupra celor bolnavi

Adevărul despre Fântâna Tămăduirii care vindecă orice boală – Se află în România și are puteri miraculoase, mai ales asupra celor bolnavi

Locul din România unde găsești „Fântâna Tămăduirii”. Se spune că apa din ea vindecă orice boală. De ce au astupat-o comuniștii

„Fântâna Tămăduirii” din Smeeni are o istorie de peste 100 de ani, timp în care a căpătat un aer mistic, cu perioade în care zeci de mii de oameni erau în stare să dea toată agoniseala pentru a cumpăra apă și nămol din locul considerat miraculos. Totuși, după perioada interbelică și până după Revoluție, fântâna a fost astupată.

Fântâna de la Smeeni a devenit un loc de pelerinaj pentru oameni bolnavi

Autorităţile din perioada interbelică și comuniştii au încercat să oprească fenomenul creat în jurul ”Fântânii Tămăduirii” din Smeeni, dar oamenii l-au readus la viață după Revoluție. Totuși, în prezent, locul nu mai creează aceeași ”frenezie” de acum aproape 100 de ani.

Smeeni, locul din România unde găsești „Fântâna Tămăduirii”

Mii de pelerini din întreaga țară mergeau la fântâna din Smeeni în 1926, după ce presa vremii a răspândit ideea că apa de acolo ar avea puterea de a vindeca orice boală. În acea perioadă, oamenii ajunseseră să creadă că și nămolul are proprietăți miraculoase, motiv pentru care se ungeau cu mâl și chiar dormeau în mocirlă, cu speranța că așa vor scăpa de bolile grave de care sufereau.

După ce au realizat că există un risc de izbucnire a unor epidemii, autorităţile vremii au închis zona, iar presa a început să publice materiale menite să-i descurajeze pe pelerini.

”Apariţia fenomenului mistic de la Smeeni, în anii ’20, a născut diverse controverse. Părerile erau împărţite. Unii vedeau în fântâna miraculoasă un semn divin, alţii contestau starea de fapt ca pe o nălucire, iar altă parte rămânea îndoielnică, în nepronunţare. (…) Nu ştim acum care va fi fost realitatea acestui fenomen mistic, dar nici expertiza de atunci, demnă de serialul Cronici paranormale, nu putem şti ce alt serial ar fi inspirat în epocă”, a scris profesorului de istorie Adrian Constantin.

La rândul lor, comuniștii au ținut fântâna cu apă tămăduitoare astupată, nefiind interesați de fenomen. Cu toate acestea, oamenii nu au uitat poveștile de vindecări miraculoase, iar pelerinajele la ”Fântâna Tămăduirii” au fost reluate după Revoluție, la jumătate de secol după astupare. Atunci, au fost ridicate o biserică și o cişmea în locul în care curgea apa considerată a fi binefăcătoare.

Astfel, la începutul anilor ’90, oamenii au revenit la fântâna din Smeeni și au ajuns să se ungă din nou cu nămolul și apa considerată binefăcătoare. Unii se ungeau pe ochi, în speranța că o să scape de problemele de vedere, dar ajungeau astfel pe masa de operație, din cauza plăgilor infectate.

Sursa de apă de la Smeeni a fost izolată de autoritățile locale în toamna anului 1990. În 1991, au fost amenajate o cişmea modernă şi o fântână, dar numărul credincioșilor interesați s-a diminuat. În prezent, locul adună mai mulți oameni doar la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.


Distribuie