Afla data la care iesi la pensie

Persoanele fizice au la dispozitie pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) un calculator pentru varsta de pensionare. Cei interesati trebuie doar sa introduca in aplicatie data de nastere si sexul. Dupa introducerea datelor, calculatorul arata celor interesati cat mai trebuie sa munceasca.

De asemenea, pot afla cand pot iesi la pensie anticipata sau anticipata partial si cat va fi penalizarea din cuantumul pensiei in functie de stagiul de cotizare. Persoanele care vor sa afle cand pot iesi la pensie o pot face accesand. , www.cnpp.ro.

Cum aflati, pas cu pas, data pensionarii

1. Intrati pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesati rubrica „Cand ma pot pensiona?”.

3. Completati acolo data nasterii, sexul dvs si introduceti cifrele sau literele din imagine. Apoi, apasati butonul Calculeaza.

Vi se afiseaza apoi o caseta cu data de pensionare si stagiul minim pentru pensia de limita de varsta, pensia anticipata sau pensia anticipata partial.

Care este varsta de pensionare

Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice dupa Ordonanta de Urgenta nr.8/2021, abia de la 1 septembrie 2023. Asta inseamna ca, in prezent, varsta de pensionare se raporteaza la Legea nr. 263/2010.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030.

Totusi, varsta standard de pensionare pentru femei a tot crescut in ultimii ani si continua in aceasta tendinta. Asadar, varsta de pensionare a fost stabilita sa creasca de la 59 de ani la 63 de ani, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030. In ceea ce priveste barbatii, in acelasi interval, varsta a crescut de la 64 la 65 de ani.

In cazul stagiului complet de cotizare, in cazul femeilor, in perioada amintita, acesta a fost stabilit sa fie majorat de la 28 de ani la 35 de ani. Stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor a crescut de la 33 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.

Noua ordonanta a stabilit varsta standard de pensionare la 63 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati. De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Aceasta este o prevedere valabila atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„La acest moment, luna octombrie 2022, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani si 9 luni. Varsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani si 3 luni. Asadar, femeilor care indeplinesc cumulativ conditiile varstei standard si stagiului minim de cotizare pentru pensionare, le inceteaza de drept contractul de munca”, ne-a informat Laurentiu Tent, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Bihor.

70 de ani, optional

Vizavi de zvonurile referitoare la prelungirea varstei de pensionare pana la 70 de ani, Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice a precizat, la Antena 3, ca aceasta ar putea fi doar o optiune a angajatului. „Asta va fi reglementata in noua lege a pensiilor. In momentul de fata, varsta standard de pensionare in Romania este 65 de ani. Nu cred ca se urmareste ca aceasta varsta sa creasca decat optional. Este si prevedere in momentul asta in codul administrativ”, a precizat Daniel Baciu, presedintele CNPP. In ceea ce priveste facilitatile fiscale acordate persoanelor care opteaza pentru continuarea activitatii pana la 70 de ani, Daniel Baciu a informat ca autoritatile urmeaza sa ia o hotarare in acest sens.


Distribuie