• Home
  • Actualitate
  • Anunţ important despre păcănele, cazinouri şi pariuri. Lege nouă pentru jocurile de noroc

Anunţ important despre păcănele, cazinouri şi pariuri. Lege nouă pentru jocurile de noroc

Într-un peisaj legislativ în continuă schimbare, industria jocurilor de noroc din România se confruntă cu noi provocări în urma adoptării Ordonanței de Urgență 82/2023. Ordonanța, intrată în vigoare după o adoptare rapidă, introduce modificări legislative care ar putea remodela semnificativ această industrie

Una dintre cele mai importante schimbări aduse de OUG 82/2023 este limitarea acordării licențelor exclusiv pentru companiile înregistrate în România, sau pentru entitățile juridice din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană care dețin sedii permanente în țară. Această măsură le impune operatorilor de pariuri și cazinouri să aibă sediul fiscal în România, un pas care, potrivit Guvernului, are ca scop creșterea veniturilor la bugetul de stat. Se așteaptă ca această modificare să majoreze încasările din impozitul pe profit de la 132 de milioane de lei pe an la peste 400 de milioane de lei anual.

În plus, ordonanța impune restricții severe asupra publicității stradale pentru jocurile de noroc. Reclamele pentru cazinouri și case de pariuri vor fi limitate la dimensiuni de maximum 35 metri pătrați, iar afișarea bonusurilor, premiilor sau jackpot-urilor în exteriorul sălilor de joc este interzisă. Cu toate acestea, publicitatea online nu este afectată de aceste noi reglementări. O analiză cote-pariuri.ro arată că bugetele operatorilor s-au mutat din offline în online, campaniile de publicitate fiind axate în principal pe bonusurile cu rotiri gratuite, urmate de ofertele generale de bun venit, dar și de promovarea jocului responsabil.

O altă schimbare majoră este creșterea substanțială a taxelor de licență pentru operatorii de jocuri de noroc. Costul pentru obținerea unei Licențe Clasa 1 a crescut la 500.000 de euro pe an. Această majorare reprezintă o povară financiară considerabilă pentru operatorii din domeniu și ar putea influența numărul de companii care aleg să își continue activitatea pe teritoriul României

Contextul actual arată și o serie de alte inițiative legislative legate de industria jocurilor de noroc, care sunt momentan blocate în Parlamentul României. Printre acestea se numără propuneri pentru interzicerea jocurilor de noroc în proximitatea școlilor, spitalelor, și parcurilor, limitarea publicității în mass-media, și relocarea sălilor de joc la marginea orașelor. Aceste propuneri subliniază tendința de înăsprire a reglementărilor în domeniul jocurilor de noroc și pot indica direcția viitoare a politicii guvernamentale în acest sector; însă pentru moment, părerile sunt încă împărțite cu privire la severitatea restricțiilor care ar urma să fie impuse.

Ordonanța de Urgență 82/2023 marchează un moment de cotitură pentru industria jocurilor de noroc din România. Cu măsuri stricte și taxe majorate, viitorul acestei industrii se află într-un punct de inflexiune, în așteptarea adaptării operatorilor la noul cadru legislativ.


Distribuie