• Home
  • Actualitate
  • Apariție neașteptată a ÎPS Teodosie într-o macara, la Agigea. Cum a explicat Arhiepiscopul Tomisului gestul său

Apariție neașteptată a ÎPS Teodosie într-o macara, la Agigea. Cum a explicat Arhiepiscopul Tomisului gestul său

Duminică, 29 octombrie 2023, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Agigea a fost centrul atenției, nu doar pentru ceremonia de sfințire a lăcașului de cult, dar și pentru modul neobișnuit în care ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ales să sfințească crucile amplasate pe biserica recent renovată. Biserica, care a fost supusă unui proces de renovare și consolidare, a avut nevoie de o sfințire a crucilor care fuseseră deja amplasate, însă nesfințite.

ÎPS Teodosie, un nouă apariție de impact în fața credincioșilor

Pentru a realiza sfințirea crucilor de pe Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din Agigea , ÎPS Teodosie a optat pentru o soluție inedită, eficientă și practică, potrivit , purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Astfel, el a fost ridicat cu ajutorul unei macarale pentru a putea ajunge la cruci și a le stropi cu aghiasmă. Această abordare neobișnuită a atras atenția credincioșilor prezenți la eveniment, care au privit cu uimire și nedumerire gestul ierarhului.

Pentru a evita orice discuție controversată izbucnită pe baza gestului său, Arhiepiscopia Tomisului a explicat care a fost motivul pentru gestul ÎPS Teodosie. Mircea Cristian Pricop a explicat că după reabilitarea bisericii, crucile au fost amplasate pe turle fără a fi sfințite, astfel că a fost nevoie de o soluție pentru sfințirea lor, respectiv stropirea cu agiasmă.

Explicația oficială Arhiepiscopiei pentru apariția inedită a ÎPS Teodosie

Potrivit oficialului, s-au avut în vedere două metode, dintre care una era ca Arhiepiscopul Tomisului să fie urcat cu un excavator la înălțimea crucilor pentru a le stopi, fiind însoțit de o persoană specializată din punct de vedere tehnic, dar și al securității. O altă soluție ar fi fost coborârea crucilor, care ar fi presupus eforturi mai mari din toate punctele de vedere.

„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a oficiat slujba sfințirii lucrărilor de înfrumusețare a bisericii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din localitatea Agigea, duminică, pe 29 octombrie 2023.

În cadrul acestei slujbe este necesar actul sfințirii celor trei cruci noi ale turlelor bisericii. Întrucât crucile au fost amplasate pe turle anticipat, fără a fi sfințite, existau două variante: 1. Erau coborâte crucile de pe turle, fapt care ar fi implicat un efort suplimentar și substanțial atât din partea comunității cât și a constructorului. 2.

Cu ajutorul și în prezența unui specialist de la protecția muncii, cu toate măsurile de siguranță luate, ierarhul să urce cu un elevator spre a sfinți crucile deja fixate pe acoperișul turlelor. Înaltpreasfințitul a optat, din motive corecte, pentru a doua variantă”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, prima reacție după ce a urcat cu macaraua deasupa unei biserici

Pe lângă comunicatul oficial al Arhiepiscopiei, ÎPS Teodosie a făcut și el o declarație legată de acest eveniment petrecut la Agigea. Explicația sa este similară cu cea a Arhiepiscopiei, astfel că, această decizie de a fi urcat el la crucile ce urmau a fi sfințite, a fost cea mai corectă.

„Am poposit astăzi aici, la parohia din Agigea, pentru a sfinți lucrările ce s-au săvârșit în exteriorul bisericii care s-a înnoit cu totul. Și pentru a sfinți crucile de pe biserică , care au fost așezate, dar nu au fost sfințite.

Și cum puteam să le sfințesc fără să le stropesc cu aghiasmă? De aceea am urcat cu un mijloc tehnic, care a fost cel mai potrivit și fără risc, și am sfințit crucile. Cea de pe turlă și cea de pe pronaos”, a declarat după sfințire IPS Teodosie.


Distribuie