• Home
  • Actualitate
  • Bilanțul victimelor din Israel: Cel puţin 139 de morţi şi 1.000 de răniţi

Bilanțul victimelor din Israel: Cel puţin 139 de morţi şi 1.000 de răniţi

Confruntările militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza continuă, bilanţul victimelor ajungând la cel puţin 139 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi pe teritoriul palestinian, în timp ce o persoană a fost omorâtă într-un atac cu rachetă, sâmbătă, în Israel, bilanţul ajungând la cel puţin zece morţi şi peste 570 de răniţi. În cursul zilei de sâmbătă, un bărbat a fost ucis într-un atac cu rachetă care a vizat orăşelul israelian Ramat Gan. Alte persoane au fost rănite în atac.

Alte rachete au căzut în localitatea Taibe, situată în apropiere de Tel Aviv. Un individ care a încercat să atace militari israelieni cu un vehicul a fost împuşcat în zona Zif, situată la periferia oraşului Hebron, în Cisiordania. Un raid aerian israelian care a vizat oraşul Gaza sâmbătă dimineaţă s-a soldat cu cel puţin zece morţi, inclusiv copii.

Armata israeliană a anunţat că a atacat zeci de poziţii islamiste din Fâşia Gaza în cursul nopţii, inclusiv lansatoare de rachete ale organizaţiei Hamas şi casele unor lideri operaţionali. În cursul nopţii, grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat aproximativ 200 de rachete spre Israel, în principal spre oraşele Beersheba şi Ashdod.

Cel puţin 19 persoane au fost spitalizate în Beersheba. Bilanţul în Fâşia Gaza a ajuns la 139 de morţi, inclusiv 33 de copii, şi aproximativ 1.000 de răniţi, potrivit datelor transmise sâmbătă dimineaţă de Ministerul Sănătăţii din acest teritoriu palestinian, informează site-ul Ynetnews.com. Grupurile islamiste din Fâşia Gaza au lansat în ultimele cinci zile peste 2.000 de rachete spre Israel, unde au avut loc şi confruntări între etnici arabi şi evrei.

Bilanţul conflictului variază între 10 şi 11 morţi, potrivit site-ului Ynetnews.com şi cotidianului The Jerusalem Post. Alte 570 de persoane au fost rănite în Israel, şase fiind în stare gravă. Vineri, au izbucnit confruntări de amploare şi în Cisiordania, între militari israelieni şi activişti palestinieni. Cel puţin nouă palestinieni au fost ucişi în confruntări, iar alţi aproximativ 500 au fost răniţi.

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a confruntărilor militare, au declarat surse diplomatice, potrivit cotidianului Times of Israel.

Negocierile între Israel şi mişcarea Hamas sunt intermediate de Statele Unite şi de Rusia. Khaled Mashaal, liderul Biroului politic al Hamas, a transmis vineri seară, conform presei turce, că organizaţia islamistă este pregătită pentru un armistiţiu, subliniind însă că nu a primit niciun răspuns din partea Guvernului Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este “în război” cu militanții Hamas care conduc Fâșia Gaza.

Comentariile lui Netanyahu, făcute într-un discurs televizat, sunt primele pe care le face de când conducătorii Hamas din Fâșia Gaza au lansat un atac major, pe mai multe fronturi, asupra Israelului, sâmbătă în zori.

El a ordonat chemarea rezerviștilor și a promis că Hamas va “plăti un preț pe care nu l-a cunoscut până acum”.

“Suntem în război”, a declarat Netanyahu. “Nu e o “operațiune”, ci război”, a spus acesta.

De asemenea, premierul a ordonat armatei să elibereze orașele în care sunt infiltrați militanții Hamas care au rămas blocați în schimburi de focuri cu soldații israelieni, notează AP.

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.

Anterior, armata israeliană anunţa că un “număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza. Armata a cerut localnicilor să rămână în locuinţe.


Distribuie