• Home
  • Actualitate
  • Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul Mătăsii”, scoase la licitație. Ce sume de bani se cer pe ele?

Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul Mătăsii”, scoase la licitație. Ce sume de bani se cer pe ele?

Două cadouri primite de Nicolae Ceaușescu din partea Șahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi și de la președintele Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitație săptămâna viitoare, miercuri, 27 septembrie, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală și asiatică. Piesele reprezintă mărturii ale relațiilor diplomatice complexe ale României comuniste cu alte țări și reflectă o imagine a elitei comuniste.

Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, scoase la licitație

Pentru prețul de 2.000 de euro este scoasă la licitație o impresionantă masă orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef. Piesa a fost dăruită, la sfârșitul anilor 70’, de către șahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, cel care i-a dăruit lui Nicolae Ceaușescu și celebra limuzină Paykan Hillman Hunter, un simbol al Iranului. Limuzina a fost scoasă la licitație în 2021 și a fost adjudecată pentru 95.000 de euro.

Masa de colecție este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S., care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soții Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitație publică.

Doi medici cunoscuți au fost reținuți pentru 24 de ore în dosarul luării de mită de la Spitalul ”Marius Nasta”. Alături de ei au fost…

Pentru prețul de pornire de doar 250 de euro este scoasă la licitație o vază din lac și sidef, decorată cu piersici, reprezentând cadoul protocolar primit de Nicolae Ceaușescu din partea președintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sem. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii 80’ și este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S..

În cadrul evenimentului „Drumul Mătăsii. Licitația de orientalism, precum și o colecție de hărți ale lumii” sunt scoase la licitație și o serie de katane, pumnale ori săbii istorice. Cea mai valoroasă piesă este sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki, care are prețul de pornire de 4.000 de euro.

Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, și este însoțită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia. O altă piesă excepțională, care are prețul de pornire de 3.500 de euro, este sabia japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Artefactul datează din anii 1504-1521 și este certificat NBTHK.


Distribuie