• Home
  • Actualitate
  • Când pica Moșii de iarnă 2024. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Când pica Moșii de iarnă 2024. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Moșii de iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților este o zi cu o înseamnătate aparte pentru creștinii ortodocși, cu o mulțime de tradiții bisericești, dar și obiceiuri populare. Află când sunt Moșii de iarnă 2024 și ce se împarte de Sâmbăta Morților!

Ce sunt Moșii – de unde vine denumirea An de an, în fiecare anotimp, creștinii ortodocși organizează parastase pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Pe lângă zilele de pomenire individuală a celor răposaţi, Biserica a rânduit şi zile de pomenire generală a morţilor.

Tradiția respectului față de părinți, bunici, față de strămoși este una ce datează din cele mai vechi timpuri. Cultul strămoșilor este, așadar, unul cu o însemnătate aparte în cultura românească, de aici și numele de moși.

Ziua săptămânală consacrată pomenirii moșilor este sâmbăta. Iar acest lucru are la bază credinţa că în ziua de sâmbătă, Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a pogorât la iad pentru a scoate de acolo pe cei adormiţi înainte de venirea sa.

Ce se împarte de Sâmbăta Morților

De Moșii de iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților, creștinii fac parastase și dau de pomană pentru cei răposați. Tradiția spune că se duc la biserică, pentru a fi slujite de preoți, colivă, colac, o sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

În Bucovina, pachetele pentru pomană conțin plăcintă cu brânză și se împart, de regulă, familiilor sărace. În Transilvania, în pachetele de pomană se pune și o prăjitură numită “pupi”, care este un chec cu mere.

Întotdeauna, când se dă un vas cu mâncare de pomană se aprinde lumânarea, lumina ei reprezentând sufletul celor adormiți care așteaptă pe lumea cealaltă, în lumina lui Dumnezeu.

În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați. De ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2024 Numele de parastas sau pomană vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva.

Potrivit tradiției creștine, numele vine de la faptul că noi, cei vii, mijlocim către Dumnezeu pentru cel mort. Parastasul se face, așadar, în speranţa că Dumnezeu, pentru jertfa plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul vieţii sale.

Tot potrivit tradiției, când cineva primeşte ceva slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort: Dumnezeu să-l ierte sau Bogdaproste. Bogdaproste înseamnă slăvit să fie Domnul.

Când sunt Moșii de iarnă în 2024 Așadar, Moșii de iarnă reprezintă o tradiție a Bisericii Ortodoxe și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice.

Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul orotodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024.

Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024.

Moşii de iarnă deschid seria celor şapte sâmbete ale morţilor, ce se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr – ziua dinainte de Duminica Floriilor.


Distribuie