• Home
  • Actualitate
  • Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului. Ce scrie în lege, de fapt

Ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului. Ce scrie în lege, de fapt

Limita proprietății și drepturile de hotar sunt aspecte pe care mulți oameni nu le iau în considerare în mod regulat, însă când apare nevoia, este important să cunoașteți exact ce puteți și ce nu puteți face în ceea ce privește instalarea, repararea și utilizarea gardurilor.

Fie că există un litigiu privind împrejmuirea proprietății, fie că gardul trebuie înlocuit sau reparat, cunoașterea drepturilor și a limitelor dumneavoastră în materie de delimitare poate economisi bani și stres. Prin urmare, pentru a vă asigura că sunteți bine informați, am decis să aflăm ce distanță trebuie să fie între casă și gardul vecinului, și ce prevede legea în această privință.

Codul Civil stabilește distanța minimă necesară între casă și gardul vecinului și prevede obligativitatea montării gardurilor în anumite condiții. Conform articolului 560 din Codul Civil, proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la delimitarea proprietății prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând în mod egal cheltuielile aferente.

Aceste condiții includ, de obicei, situații în care locuiți lângă o cale ferată, trebuie să împiedicați animalele să iasă de pe câmp sau actele de proprietate vă impun acest lucru. Cu toate acestea, există și alte motive întemeiate pentru a pune garduri în jurul proprietății dumneavoastră, cum ar fi siguranța și securitatea, care sunt esențiale.

Un gard bine instalat, de bună calitate, poate ajuta la protejarea lucrurilor, a copiilor și a animalelor de companie, precum și la prevenirea accesului unor hoți sau persoane neautorizate. În plus, un gard și o poartă de calitate pot face proprietatea mai atractivă și pot spori semnificativ valoarea acesteia.

În ceea ce privește distanța gardului față de casa vecinului, Codul Civil stabilește că gardul nu poate fi construit decât cu aprobarea unei autorizații de construcție, iar una dintre condițiile importante este aceea că construcția nu trebuie să depășească 2 metri înălțime.

De asemenea, dacă gardul este construit pe linia de hotar dintre cele două imobile, proprietarii pot împărți costurile. Articolul 561 din Codul Civil prevede că orice proprietar poate să își îngrădească proprietatea, suportând cheltuielile aferente în conformitate cu legea, însă distanța dintre gard și casa vecinului nu trebuie să depășească 2 metri.


Distribuie