• Home
  • Actualitate
  • Ce înseamnă acest simbol ca un pește pe care îl vedem tot mai des pe maşini

Ce înseamnă acest simbol ca un pește pe care îl vedem tot mai des pe maşini

Iată ce înseamnă acest simbol – un peşte stilizat – pe care îl vedem des sau tot mai des pe maşini. Nu mulți sunt cei care chiar știu despre ce este vorba. Iată detalii.

Un simbol pe care îl poți vedea destul de des pe o mașină este un peşte stilizat, pe care unii îl consideră simbolul unor secte sau al adepţilor vreunei religii obscure.

Ce reprezintă, de fapt? Se pare că desenul respectiv se numeşte „peştele lui Iisus”, fiind un acronim al grecescului ΙΧΘΥΣ „ichthys” – (Iesous Christos Theou Yios Soter), adică „Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mântuitorul”.

Iota (I) este prima literă de la Iēsous , adică „Iisus”.

Chi (CH) este prima literă de Christos, care se traduce prin „uns”.

Theta (TH) este prima literă de Theou, grecescul pentru „Dumnezeu”.

Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios, grecescul pentru „Fiul”.

Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator”.

Pestele este un simbol crestin evident încă din Evanghelia după Matei 4:19: „Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni.”

Simbolul acesta mai apare şi la alte culturi vechi, păgâne. Apare şi la egipteni împreună cu Osiris (zeul vieţii de apoi), fiind simbolul fertilităţii zeiţei Isis (zeiţa magiei şi a vieţii, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale şi fidelităţii femeii faţă de soţ). În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forţa vitală. Deoarece depune foarte multe icre, peştele este simbol al fecundităţii, a relatat Realitatea.net.


Distribuie