• Home
  • Actualitate
  • Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile: obiecte și tradiții

Ce să dai de pomană la parastasul de 40 de zile: obiecte și tradiții

Parastasul de 40 de zile este un moment important în tradiția creștină, în care se aduc pomeni pentru sufletul celui trecut în neființă. Printre obiceiurile specifice acestei pomeni se numără și dăruirea unor obiecte care au aparținut persoanei decedate. Există multe vorbe din popor legate de acest obicei, iar bătrânii încă credincioși și păstrători ai tradiției susțin că este bine să dăruiești chiar și mobilier vechi, dar bun, pentru a-i face „casă mortului în cer”.

Potrivit tradiției, la pomana de 40 de zile se împart celor nevoiași diverse obiecte care au aparținut persoanei decedate. Printre acestea se numără hainele, încălțămintea, dar și mobilierul și alte accesorii personale. O vorbă înțeleaptă din popor spune că dăruind un mobilier complet dintr-o cameră, cum ar fi un pat, niște fotolii, o masă sau un dulap de haine, poți să îi faci „casă mortului în cer”.

Rânduiala și tradiția la parastasul de 40 de zile
Este important ca familia să respecte anumite reguli și tradiții la parastasul de 40 de zile. Împărțirea obiectelor care au aparținut defunctului, sfințirea lor de către preot și dăruirea lor celor nevoiași sunt aspecte cheie ale acestei pomeni. De asemenea, este recomandat ca lenjeria intimă a celui decedat să fie înlocuită cu una nouă, iar un singur set de tacâmuri să fie dăruit din toată inima.

La această pomană se aduc și rugăciuni pentru sufletul celui trecut în neființă, iar obiceiurile specifice variază în funcție de tradiția fiecărei familii. Important este ca aceste pomeni să fie făcute cu credință și respect pentru cei plecați în lumea cealaltă.


Distribuie