• Home
  • Actualitate
  • Ce salariu va avea Carmen Iohannis după ce se vor mări salariile profesorilor. Va primi și spor de dirigenție

Ce salariu va avea Carmen Iohannis după ce se vor mări salariile profesorilor. Va primi și spor de dirigenție

Vești bune pentru angajații din Educație după ce Guvernul a aprobat, joi, un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede creșteri salariale substanțiale pentru angajații din învățământ începând cu anul 2024.

Cresc salariile profesorilor

Conform noului plan, salariile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar vor crește între 19,4% și 20,5%. Mai mult, directorii și directorii adjuncți vor beneficia de o creștere brută medie totală de peste 36%, marcând o apreciere semnificativă a rolului lor crucial în administrarea instituțiilor de învățământ.

În sectorul universitar, majorările salariale sunt prevăzute să fie între 15% și 21%, în timp ce personalul didactic auxiliar se va bucura de o creștere de 15,5%.

De asemenea, salariile personalului administrativ vor crește cu 15%. Aceste majorări sunt menite să aducă o îmbunătățire a condițiilor de muncă și să atragă mai mulți profesioniști de calitate în domeniul Educației.

Într-o conferință de presă recentă la Palatul Victoria, Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit detalii despre prevederile ordonanței de urgență care vizează creșterile salariale pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar în anul 2024. Aceste majorări salariale sunt parte a unui efort susținut de a îmbunătăți condițiile de lucru pentru profesori și de a asigura un standard mai bun în Educație.

Potrivit Ministrului Deca, creșterea salarială brută medie totală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar va fi de aproape 20% în 2024, din care aproximativ 13% va fi aplicată începând cu luna ianuarie.

Această majorare reprezintă un impuls semnificativ pentru profesori și reflectă aprecierea guvernului pentru contribuția lor esențială în Educație.

Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 19,4%, cu o aplicare inițială de 12,6% în ianuarie.

Ce salariu va avea Carmen Iohannis

Ministrul a subliniat, de asemenea, că salariile de bază pentru funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar vor fi mai mari decât cele ale cadrelor didactice, incluzând aici și componenta de dirigenție. Aceasta reprezintă o recunoaștere a rolului crucial pe care directorii și directorii adjuncți îl joacă în gestionarea școlilor și instituțiilor de învățământ.

În contextul recentelor creșteri salariale anunțate în sectorul educațional, Carmen Iohannis, soția Președintelui României, profesoar de engleză la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, va beneficia de aceste majorări.

Având o vechime de 30 de ani în învățământ, salariul de bază al doamnei Iohannis va crește la suma de 7.000 de lei. Prima Doamnă a României, care a fost întotdeauna o prezență activă în Educație, reflectă impactul pozitiv al acestor schimbări asupra profesorilor cu experiență îndelungată.

Pe lângă salariul de bază, soția lui Klaus Iohannis va beneficia și de un spor de dirigentie, care va adăuga încă 1.000 de lei la venitul său lunar.
Acest spor este acordat pentru responsabilitățile suplimentare pe care le implică rolul de diriginte, recunoscând astfel efortul suplimentar depus de cadrele didactice în această funcție.


Distribuie