• Home
  • Culinar
  • Cea mai bună reţetă de cozonac. Secretul unui cozonac pufos: ingredientul care frăgezește aluatul

Cea mai bună reţetă de cozonac. Secretul unui cozonac pufos: ingredientul care frăgezește aluatul


Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Desertul care dă mari bătăi de cap gospodinelor poate ieși din prima dacă sunt urmate cu strictețe anumite etape de preparare.

Ingrediente cozonac:

1 kg făină
50 g drojdie
300 g zahăr
6 ouă
0,5 l lapte
un praf de sare
unt (la propria apreciere)
ulei (la propria apreciere)
nucă, stafide, cacao, rahat, cat sa umpli aluatul
lămâie
un praf zahăr vanilat

Mod de preparare:

Prepararea cozonacului este un ritual culinar îndrăgit, care evocă amintiri dulci și aduce bucurie în casele noastre.

Acest proces meticulos începe cu cernerea făinii într-un vas adânc, un gest familiar ce ne aduce aminte de bucătăriile bunicilor noștri.

Într-o farfurie separată, topește drojdia cu zahăr și adaugă amestecul în mijlocul făinii, creând un „cuib” primitor. Acesta este momentul să adaugi un ou și o ceașcă mare de lapte cald, amestecându-le cu grijă până ce aluatul începe să capete consistență.

Gândește-te la zâmbetele celor dragi și vei vedea cum oboseala din brațe se transformă într-un sentiment de împlinire.

După ce aluatul a dospit, ia un bol și freacă bine cinci gălbenușuri, două albușuri, zahărul, sarea și zahărul vanilat, insistând până când se topesc complet.

Adaugă acest amestec peste aluat, împreună cu restul de lapte cald rămas. Începe procesul de frământare, care va dura aproximativ 30 de minute. În aceste momente, gândurile tale vor zbura la sărbătoarea ce urmează și la surprizele pe care le pregătești pentru cei dragi.

Încălzește untul și uleiul și adaugă-le treptat în aluat, continuând să frămânți cu aceeași dedicație. Coaja de lămâie va oferi aluatului tău un parfum deosebit. Acoperă-l apoi cu un ștergar curat și lasă-l să crească în liniște.

După aproximativ o oră, aluatul și-a dublat volumul, iar acum este timpul să împarți minunea în două. Întinde fiecare bucată cu dragoste și adaugă umplutura savuroasă: cacao, stafide parfumate, rahat colorat și nuci crocante.

Împletește cu grijă și așază compoziția în două tăvi pregătite. Cozonacii vor fi apoi copti în cuptor la temperatură medie, timp de 50-60 de minute. Aroma divină care va umple casa îți va aduce aminte de ce această tradiție este atât de specială.


Distribuie