Bolile cardiovasculare devin o amenințare majoră pentru tinerii din România, iar vârsta la care apar aceste afecțiuni este în scădere, potrivit declarațiilor medicului cardiolog dr. Cristian Udroiu în cadrul Interviurilor Libertatea.
Statisticile arată că 60% dintre decesele din România sunt cauzate de boli cardiovasculare, depășind cu mult procentul deceselor provocate de cancer (19%).
În prezent, media de vârstă a pacienților cu probleme cardiace este de 50-55 de ani, dar din ce în ce mai mulți tineri sub 40 de ani se confruntă cu evenimente cardiovasculare majore, precum infarctul. Dr. Udroiu identifică trei factori principali care contribuie la această creștere alarmantă a bolilor de inimă la tineri:
- Fumatul: Fumătorii, în special cei supraponderali sau obezi, care duc un stil de viață sedentar, prezintă un risc crescut de infarct. Cu toate acestea, mulți tineri reușesc să renunțe la fumat după un infarct, sub impactul psihologic puternic.
- Sedentarismul: Lipsa de activitate fizică este un alt factor semnificativ. Din cauza utilizării frecvente a mașinilor și transportului în comun, mulți oameni nu fac nici măcar plimbări scurte pe jos. Dr. Udroiu recomandă activitate fizică de cel puțin două ore de trei ori pe săptămână.
- Alimentația: O alimentație necorespunzătoare contribuie la apariția bolilor de inimă. Este important să se acorde atenție obiceiurilor alimentare și să se evite consumul excesiv de alimente nesănătoase.
Cu privire la stres, medicul consideră că acesta influențează sănătatea doar în măsura în care împiedică oamenii să aibă grijă de ei înșiși.
În concluzie, el subliniază că lenea și comoditatea pot fi adevăratele cauze ale bolilor de inimă, mai mult decât stresul, și îndeamnă la adoptarea unui stil de viață activ și sănătos.