• Home
  • Actualitate
  • Cum calculezi, de fapt, greutatea unui porc fara a avea un cantar la indemana

Cum calculezi, de fapt, greutatea unui porc fara a avea un cantar la indemana

Vrei sa-ti cumperi porc de Craciun, dar nu stii daca ai unde sa-l cantaresti? Ar trebui sa stii ca exista o metoda prin care poti sa calculezi greutatea porcului fara cantar. Metoda pe care o propun specialistii este foarte utila in targurile de animale care nu au un cantar de mari dimensiuni.

Natura este benefică pentru sănătatea mentala

Cum poti sa calculezi greutatea porcului fara a avea cantar

Ca sa poti afla greutatea unui porc ai nevoie de o ruleta si putina pricepere la matematica. Greutatea porcului viu poate fi aflata fara sa-l cantaresti. Trebuie doar sa faci anumite masuratori pe care sa le aplici intr-o anumita formula de calcul.

Iata ce trebuie sa faci avand la dispozitie o ruleta sau un centimetru de croitorie. In primul rand, trebuie masurata distanta dintre spatele urechii si pana la baza cozii. Aceasta se noteaza cu L in formula de calcul. In al doilea rand se masoara circumferinta porcului in spatele picioarelor din fata. Aceasta variabila va fi notata cu C in formula de calcul.

Care este formula de calcul

Formula dupa care se calculeaza greutatea porcului este urmatoarea:

G = CxCxLx69,3

Iar C inseamna circumferinta, L – lungimea, G – greutatea porcului, in timp ce 69,3 este o constanta de calcul.

Se ia urmatorul exemplu: pentru un porc cu o lungime L de 1,05 metri si o circumferinta C de 1,23 metri vom avea urmatoarea greutate. G = 1,23×1,23×1,05×69,3 = 110,08 kilograme. De retinut ca aceasta formula are o marja de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poate fi calculata inclusiv greutatea carcasei de porc. In acest caz se inmulteste greutatea porcului inmultita cu 0,72 (constanta de calcul). Asadar, un porc de 110 kg are o carcasa cu greutatea de 79 kg.


Distribuie