• Home
  • Sănătate
  • Cum prepari salata de sfecla, astfel incat sa functioneze ca un adevarat medicament

Cum prepari salata de sfecla, astfel incat sa functioneze ca un adevarat medicament

Salata de sfecla este nu doar delicioasa si aromata, ci si foarte sanatoasa, avand proprietati medicinale remarcabile. Compusul responsabil pentru culoarea rosie a sfeclei este numit betalaina si este sensibil la fierbere si coacere.

De aceea, pentru a beneficia de toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale sfeclei, aceasta ar trebui fiarta, dar nu la fel de mult ca alte legume. Verifica inmuierea sfeclei prin a o impunge cu furculita.

Dupa ce a fost fiarta, sfecla rosie se da prin razatoare si se amesteca cu radacini de hrean, sare, ulei, otet de mere si putina miere, dupa gust.

Combina bine ingredientele si pune totul intr-un borcan inchis ermetic. Salata de sfecla poate fi pastrata la frigider timp de doua saptamani fara a-si pierde proprietatile terapeutice.

Aceasta salata este un remediu excelent impotriva racelilor, bronsitelor si afectiunilor reno-urinare. In perioada sarbatorilor, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece imbunatateste digestia si previne tulburarile digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile sau balonarea.

Iata si alte beneficii ale sfeclei:

Lupta impotriva anemiei

Sfecla rosie este bogata in vitamine, minerale si substante active. Contine fier si acid folic, care sunt importante pentru producerea de globule rosii in maduva osoasa.

Protejeaza ficatul

Consumul de sfecla rosie poate ameliora afectiunile hepatice precum ficatul gras, ficatul obosit sau hepatitele. Aceasta leguma contribuie la imbunatatirea metabolismului celular si prelungeste viata celulelor hepatice.

Mentine inima sanatoasa

Conform unui studiu din 2010 realizat de Universitatea Queen Mary, consumul zilnic al unui pahar de suc de sfecla rosie de 250 ml poate reduce semnificativ tensiunea arteriala. Cercetatorii considera ca, daca sfecla rosie ar fi consumata pe scara larga, ar putea reduce cu 10% numarul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Previne cancerul

Betacianina, compusul responsabil pentru culoarea rosie a sfeclei, este un puternic antioxidant si are proprietati de prevenire a cancerului. Studii realizate la Universitatea Howard au demonstrat ca betacianina poate incetini progresia tumorilor in cazul cancerului de prostata si al celui mamar.

Combate depresia

Studiile recente arata ca sfecla rosie poate influenta starea de spirit si poate ameliora depresia, datorita continutului de betaina. Aceasta substanta relaxeaza mintea si are efecte benefice asupra starii de spirit.

Creste rezistenta la efort

Sucul de sfecla rosie contribuie la cresterea rezistentei fizice a organismului, permitand oamenilor sa-si prelungeasca programul de exercitii fizice cu aproximativ 16%, conform unui studiu realizat in Marea Britanie. Nitratul din sfecla rosie ajuta la reducerea consumului de oxigen, facand exercitiile fizice mai putin obositoare.

Stimuleaza creierul

Un studiu realizat de Universitatea Wake Forest in 2011 a aratat ca sfecla rosie poate incetini progresia dementei. Acest lucru este posibil datorita oxidului nitric care creste fluxul de sange catre creier. De asemenea, nivelul ridicat de acid folic din sfecla rosie, care reprezinta aproximativ 75% din doza zilnica recomandata, joaca un rol important in prevenirea bolii Alzheimer.

Beneficiile sucului de sfecla

Sucul de sfecla rosie este cunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante, contribuind la eliminarea toxinelor din organism si previne aparitia cancerului.

De asemenea, sucul de sfecla ajuta la vindecarea bolilor de vezica biliara, la scaderea nivelului de colesterol si la vindecarea gutei. Este bogat in vitamine precum B1, B2, B2, C si acid folic, esentiale pentru organism.

Totodata, sucul de sfecla contine aminoacizi importanti pentru dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular si iod, recunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.

Un alt beneficiu al sucului de sfecla rosie este scaderea tensiunii arteriale, prevenind astfel atacurile de inima si bolile cardiovasculare.


Distribuie