• Home
  • Culinar
  • De ce sa tii cont ca sa obtii cei mai gustosi carnati de casa

De ce sa tii cont ca sa obtii cei mai gustosi carnati de casa

Fripti pe gratar sau prajiti in tigaie, afumati sau uscati, carnatii sunt unele dintre preparatele delicioase, care pot fi pregatite in casa.

Ce carne se pune la carnatii de casa

Dupa cum va spuneam, la carnati se poate folosi atat carnea de porc, cat si cea de vita sau de oaie. Insa, avand in vedere ca ne aflam in preajma sarbatorilor de iarna, astazi va vom prezenta o reteta de carnati de casa din carne de porc.

Asadar, pentru niste carnati deliciosi si apetisanti vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

Reteta de carnati de casa traditionali

Echilibru. Iata cuvantul-cheie daca vrei sa obtii cei mai buni carnati de casa traditionali. Si este vorba, desigur, de proportiile dintre sare si condimente, carne si grasime, condimente si verdeturi. De pilda, pasta pentru carnati ar trebui sa contina 20-30% grasime si restul, carne macra, insa, daca folosesti carne de vita, procentul poate urca la 50. Apoi, daca vrei, poti folosi si zeama de oase pentru a da gust pastei pentru carnati. Mai jos este una dintre retetele traditionale de carnati de casa:

Ingrediente:

1,6 kg carne de porc (pulpa fara os);

400 g carne grasa sau grasime (fleica de porc, slanina fara sorici);

150 g usturoi pisat;

100 g sare;

25 g piper macinat;

15 g cimbru macinat;

Mod de preparare:

Taie carnea si da-o prin masina de tocat. Amesteca mirodeniile si ierburile aromatice cu sarea. Pune compozitia peste carnea tocata si framanta cu mana. Umple apoi carnatii.

Carnatii trebuie pusi la zvantat, asa ca trebuie sa cautam niste bete lungi si trainice pe care ii vom atarna. De mentionat este faptul ca, incaperea in care punem carnatii la uscat trebuie sa fie racoroasa si foarte bine aerisita.

Etapele prepararii carnatilor de casa

Mirosul inconfundabil al carnatilor de casa sfaraind pe gratar sau in tigaie iti gadila narile si gustul lor inconfundabil iti lasa gura apa. Insa, ca sa ajungi sa te bucuri de savoarea lor si totodata sa fii mandru ca ai putut sa-i prepari chiar cu mana ta, trebuie sa stii care sunt etapele prepararii carnatilor de casa, un proces nu foarte complicat, dar care cere atentie. Mai jos sunt pasii pe care expertii in arta culinara ii recomanda in acest sens.

Pasul 1

– Alegerea carnii si a matelor. Carnea pentru carnati nu trebuie sa fie prea uscata, prin urmare, este recomandat sa alegi pulpa de porc fara os, fleica de porc sau de vaca, iar atunci cand prepari carnati de casa din pui ori curcan, sa folosesti si alte ingrediente, cum sunt branza sau borsul de pui. Pentru carnati poti folosi mate de porc sau de oaie, in functie de lungimea si de diametrul pe care le doresti (35/38 mm, 32/35 mm).

Pasul 2

– Pregatirea matelor. Matele tinute in caserole sunt in sare, prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le tii in apa calduta, sa se hidrateze si sa se desareze; ulterior, ca sa verifici daca au rupturi, sufla in ele.

Pasul 3

– Amestecul de condimente. Este cel care da gustul carnatilor de casa. Din amestecul de condimente nu trebuie sa lipseasca usturoiul, ceapa, boiaua de ardei iute sau dulce, patrunjelul, cimbrul. Dupa gust, poti folosi si alte mirodenii pentru a da aroma dorita preparatelor tale.

Pasul 4

– Tocarea carnii – Alege intotdeauna sa toci tu carnea sau sa fie tocata in fata ta, ca sa ai control asupra a ceea ce contin carnatii.

Pasul 5

– Framantatul pastei pentru carnati. Este foarte important sa framanti pasta pentru carnati cu mana, nu cu alte ustensile de bucatarie. Este indicat sa faci aceasta operatiune repede, astfel incat carnea sa ramana rece. Framantarea cu mana permite o mai buna emulsie intre carne si grasime. In plus, vei obtine o pasta afanata, nu compacta, pentru ca se pastreaza bulele de aer in amestec (ca la aluatul pentru prajituri).

Pasul 6

– Umplerea matelor. Dupa ce ai fixat dispozitivul pentru umplerea carnatilor, ruleaza matele pe el de asa natura incat sa nu le rupi. In momentul in care umpli carnatii, tine de ei cat mai aproape de masina de tocat, ca sa nu se rupa.

Mai jos ai cateva sfaturi practice:

carnea proaspata

– este recomandat sa alegi tu carnea din care vei prepara carnatii; poti opta intre a o toca la tine acasa sau a-l ruga pe macelar sa faca acest lucru la fata locului; carnea pentru carnati este indicat sa fie proaspata si rece, dar nu congelata;

pune carnea si ustensilele de bucatarie la rece

– in procesul prepararii carnatilor de casa este esential sa racesti carnea si ustensilele pe care le folosesti, pentru ca grasimea sa isi pastreze fermitatea; daca grasimea se inmoaie, nu vei obtine emulsia dintre carne si aceasta, ci un amestec in care cele doua se vor separa; apoi, carnea rece poate fi tocata mai usor, dar retine ca si masina de tocat trebuie sa fie rece;

pastreaza carnatii in conditii optime

– dupa ce i-ai preparat poti sa tii carnatii proaspeti in frigider sapte zile sau sa-i pui la congelator; daca ai posibilitatea sa-i afumi, tine-i in afumatoare cel putin doua zile, pentru ca fumul sa-i patrunda bine; carnatii uscati pot fi pastrati si sase saptamani in camara, pivnita sau in frigider; asigura-te ca atunci cand ii usuci temperatura este intre -2 si 10 grade Celsius, iar nivelul umiditatii din aer, nu mai mare de 60-70%, aceasta ca sa eviti inghetarea ori dezvoltarea bacteriilor periculoase;


Distribuie