• Home
  • Actualitate
  • Doliu în lumea teatrului românesc. Ileana Ploscaru, o cunoscută actriță, s-a stins din viață

Doliu în lumea teatrului românesc. Ileana Ploscaru, o cunoscută actriță, s-a stins din viață

Este doliu în lumea teatrului și a filmului românesc, după ce Ileana Ploscaru, o îndrăgită actriță, s-a stins din viață. Și-a petrecut aproape toată viața pe scenă și a bucurat zeci de generații de români cu rolurile sale.

Doliu în lumea teatrului românesc. Actrița Ioana Ploscaru a murit
Ileana Ploscaru s-a stins din viață marți, 31 octombrie, la vârsta de 92 de ani. A fost una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru de la noi din țară și a bucurat generații întregi de spectatori de-a lungul carierei sale.

Și-a petrecut aproape toată viața pe scena teatrului și a interpretat zeci de roluri cunoscute. S-a retras din activitate acum ceva timp, la vârsta de 86 de ani.

“Ne despărţim de Ileana Ploscaru… Ileana Ploscaru a fost un rafinat om de teatru. O personalitate artistică distinsă şi puternică, dedicată întru totul scenei. De-o forţă, vigoare şi statornicie care sunt puse pe seama iubirii imense pentru teatru şi public.

Ileana Ploscaru a fost un model de dăruire, de profesionalism şi de respect pentru meseria căreia i s-a dedicat până la 86 de ani. (…) Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook UNITER.

Cine a fost Ileana Ploscaru
Născută la 31 ianuarie 1931, la Cluj-Napoca, Ileana Ploscaru a debutat pe scena Teatrului Național “Lucian Blaga”, din orașul natal, la 24 februarie 1951, la doar 20 de ani. Spectacolul său de debut a fost “Fântâna turmelor” de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.

În 1961, actrița s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța. A debutat acolo pe 12 noiembrie, în același an, în spectacolul “Zări necuprinse”, care a fost scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotuș

De asemenea, a jucat în alte zeci de spectacole. Printre acestea se numără “Scaiul” de Georges Feydeau (în regia lui Ion Lucian), “Trei surori” de A.P. Cehov (regia: Dominic Dembinski), “Titanic Vals” de Tudor Mușatescu (regia: Cristian Șofron)” și “Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin (regia: Iulian Enache)”.

La finalul anului 2016, Consiliul Municipal Constanța i-a acordat actriței titlul de cetățean de onoare, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de activitate în lumea teatrului. Dintre aceștia, 55 i-a petrecut pe scena teatrului din Constanța.

În 2021, la Gala Premiilor UNITER, actrița a primit, din partea Senatului UNITER, Premiul pentru întreaga sa activitate. Ileana Ploscaru a împlinit atunci 70 de ani de activitate în lumea teatrului.

Ileana Ploscaru a jucat și în câteva filme, cum ar fi “Apașii” (1973), “Dincolo de orizont” (1978), “Tridentul nu răspunde” (1981), “Faleze de nisip” (1983) și “Dramaticus” (2009).


Distribuie