Este o greseala sa speli duminica la masina?

Desi este cunoscut faptul ca in zilele de duminica si de sarbatoare ar trebui sa evitam sa facem munca, in ultimul timp au aparut argumente care sustin lucrul in gospodarie datorita aparitiei electrocasnicelor, precum: „lasa ca spala masina, nu spal eu”.

Vreau sa va impartasesc un punct de vedere al Parintelui Iulian Rata, protopop de Orhei la Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove. In timpurile vechi, era interzisa chiar si baia in ziua de duminica.

Pentru a face o baie, era necesar sa aprinzi focul, sa aduci lemne, sa scoti cenusa, sa aduci apa din afara, sa pregatesti o cada pentru baie, iar apoi sa arunci apa afara dupa baie. Acest proces ar putea dura ceva timp, iar acest timp era considerat pierdut aiurea.

In contrast, in zilele noastre, cand ne trezim dimineata, putem merge direct la dus fara eforturi considerabile. Parintele Rata explica ca duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face in alta zi, cum ar fi trezitul de dimineata, luatul mesei sau spalatul vaselor.

Aceste activitati sunt considerate normale si naturale pentru ziua de duminica.

Totusi, parintele Rata ne avertizeaza sa nu exageram. De exemplu, sa scoatem toate vasele din dulap pentru o curatenie generala in ziua de duminica ar fi o greseala.

De asemenea, sa aspiram dupa ce am mancat si au cazut firimituri pe jos este in regula, dar sa incepem sa spalam si sa scuturam covoarele ar fi o greseala. Deci, duminica ar trebui sa ne ocupam doar de acele activitati pe care nu le putem amana pentru alta zi.

Chiar daca parintele nu a dat un raspuns foarte clar la intrebarea daca e pacat sa speli duminica la masina, putem intelege ca, daca urmam principiul mentionat mai sus, aceasta activitate ar putea fi considerata un „pacat”.

Desi poate spunem „spala masina, nu spal eu”, totusi, aceasta actiune necesita efort din partea noastra: sortarea lucrurilor pentru spalat, scoaterea lor din masina si intinderea lor pe uscator. Este timp pe care un bun credincios il poate dedica implicit lui Dumnezeu.


Distribuie