• Home
  • Actualitate
  • Florin Piersic, mesaj dur, dar realist: „Ce-ai facut tu, romane? Iti spun eu: ti-ai…”

Florin Piersic, mesaj dur, dar realist: „Ce-ai facut tu, romane? Iti spun eu: ti-ai…”

Ce-ai facut tu, romane?

Iti spun eu: ti-ai furat caciula singur! Nu te-ai limitat la caciula, ai furat o bucata de traversa sa o vinzi la fier vechi si acum te plangi ca faci cu trenul 10 ore in loc de 3, ai furat componente din sistemul de irigatii si apoi te-ai plans ca iti omoara seceta culturile, ti-ai taiat bucata de padure si apoi ai tipat, ca din gura de sarpe, cand casa ti-a luat-o la vale, ti-ai pacalit la cantar clientul intrat la tine in magazin si, apoi, ai dat din colt in colt ca nu mai ai vanzare, ti-ai vandut pamantul ca sa-ti cumperi BMW si apoi ai jelit ca n-ai ce manca, ti-ai aruncat gunoaiele in rauri, lacuri, pe strada, in parc, si apoi ai fost indignat ca este mizerie, ti-ai deschis firma si ti-ai batut joc de angajati, apoi te-ai vaitat ca ai dat faliment.

Sa-ti mai spun?

Ba, ti-ai invatat si copilul ca necinstea si lipsa de respect te fac „smecher” si plin de bani.

Sa amintim si despre coruptie!

Mai romane, cati ai corupt tu cand n-aveai rabdare sa stai la coada, la un ghiseu, cand vroiai niste facilitati care nu ti se cuveneau, cand nu doreai sa mai platesti taxe ca sa te dai mare cu excursii pe la dracul in praznic?

Vrei educatie?

Pai de unde? Ai uitat cand reclamai profesorul ca ti-a tras de urechi odrasla pentru ca era obraznica? Cand l-ai mutat la o alta scoala, vezi doamne ca aceea e mai „cu mot”, ajungand sa iti ruinezi copilul si scoala? Cand iti agasai propriul copil cu meditatii peste meditatii pentru a demonstra ca mutarea lui la alta scoala este benefica? Doar sufletul lui de copil stie cat sufera si, nu, nu iti va recunoaste niciodata cat il doare si cat este de obosit, de frica sa nu te supere. Cand ai multumit ultima data unui profesor care, poate cu truda si in conditii precare, ti-a facut copilul „om”? Te-ai intrebat cat ai contribuit tu la educatia copilului tau? Te-ai intrebat daca tu, in locul acelor profesori, ai fi fost mai bun? Te-ai intrebat, macar o singura data, cat de bine i-ai facut copilului tau? Lui sau tie? Ai uitat cand, fara urma de consideratie, ti-ai vorbit de rau parinti, copii, profesori, vecini…? Ce faci tu pentru tara si pamantul tau natal?

Esti mandru?

Cand ai luat atitudine ca cineva asculta tare muzica, in autobuz, sau ca cineva face scandal intr-un loc public? Cand ai vorbit ultima oara fara (CPM)bip-uri?

Ce-ai facut tu, ca cetatean de rand, romane ? Nimic! Ai contribuit cu varf si indesat ori prin tacere ori prin participare. N-ai vrut sa stii de solidaritate, n-ai vrut sa auzi de cinste, ai vrut doar vila si masina bengoasa, chiar daca rahatul de la vila ta polua lacul din vecinatate si pentru pamantul pe care ti-ai construit-o ai dat spaga la primar, sa-l treaca in intravilan.

Datorita celor ca tine au avut de suferit cei onesti, cei cu bunul simt la purtator, cei care au stiut ca bunastarea nu este o consecinta a smecheriei, mitocaniei, arivismului si lipsei de scrupule. Din cauza ta au ajuns ceilalti pribegi, multumindu-se cu resturile de la masa altora, pentru ca tu nu te-ai implicat, pentru ca tie nu ti-a pasat, pentru tu ai aplaudat nedreptatile de care te foloseai sa-ti fie bine tragand dupa tine si o gloata de buimaci care spera ca totul va fi roz, din secunda doi, daca te urmeaza.

Nu mai arata cu degetul spre altii! Arata spre tine!

De-aia n-ai o tara ca afara! Pentru ca te doare in basca de lege, de tara (pe care o injuri pe unde te duci), pentru ca te doare in flecul de la pantof de toti si toate, chiar si de mama-ta, de copilul tau si pentru ca, oricat ai primi tot ti se pare prea putin cat timp vine altul si-ti promite mai mult.

Ai cerut, dar n-ai dat nimic in schimb! Nici macar un „buna ziua” ingrijitoarei care spala scara blocului sau macar… un pet in lada de gunoi!…”


Distribuie