Înaltul Prea Sfințit Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se confruntă cu acuzații de cumpărare de influență, potrivit informațiilor furnizate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Aceasta nu este singura persoană implicată, deoarece un consilier din cadrul Arhiepiscopiei este, de asemenea, suspectat de complicitate la această infracțiune.
IPS Teodosie, urmărit de DNA
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au emis o ordonanță de continuare a urmăririi penale împotriva Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, și a unui consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, P.I. Ambii sunt suspectați de infracțiuni legate de cumpărarea de influență.
IPS Teodosie, cunoscut pentru rolul său important în comunitatea religioasă și socială, se află acum sub atenția autorităților judiciare, iar rezultatele investigației ar putea avea consecințe semnificative asupra bunei funcționări a Arhiepiscopiei Tomisului.
Conform ordonanței procurorilor, există suspiciuni rezonabile că în luna iulie a anului 2023, IPS Teodosie ar fi promis unui om de afaceri o sumă de 160.000 de lei, reprezentând 20% dintr-un total de 800.000 de lei.
Această sumă era destinată Arhiepiscopiei Tomisului și ar fi trebuit să fie obținută folosind influența asupra funcționarilor cu drept de decizie în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Consilierul P.I. ar fi fost prezent la discuția în care s-ar fi negociat această „înțelegere”, potrivit impact.ro.
Banii promiși urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor lucrări de construcție sau reabilitare a unor unități de cult subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.
IPS Teodosie și consilierul au fost informați oficial cu privire la acuzații conform prevederilor Codului de procedură penală și li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală.
Arhiepiscopul Tomisului, probleme vechi cu legea
ÎPS Teodosie nu se află la prima urmărire din partea DNA, el primind mai multe acuzații atât în 2018, cât și în anul 2022, aflându-se în vizorul autorităților.
Astfel, în luna aprilie a anului trecut, Arhiepiscopul a fost convocat la sediul Poliției Județene din Constanța pentru acuzații de fals în înscrisuri și uz de fals.
La acea dată, ÎPS Teodosie a fost chemat la audieri, în urma unei plângeri depuse la Parchetul Curții de Apel. Surse judiciare au indicat că Arhiepiscopul a fost audiat în calitate de martor, în legătură cu plângerea penală care îl vizează în mod direct.
Audierea a fost efectuată de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, delegați în acest sens de procurorul care a coordonat cazul, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Ancheta a început în contextul acordării medaliei „Steaua României” în grad de Cavaler în 2002, primită de prelat printr-un decret semnat de Ion Iliescu, președintele României la acea dată. În ciuda acestor acuzații, Înaltpreasfințitul Teodosie a refuzat să facă declarații la plecarea de la Poliție.