• Home
  • Actualitate
  • LOVITURĂ TOTALĂ pentru toți cei care au telefoane mobile. Se dau amenzi dure. Este pentru prima dată în România

LOVITURĂ TOTALĂ pentru toți cei care au telefoane mobile. Se dau amenzi dure. Este pentru prima dată în România

Lovitură uriașă pentru toți cei care au telefoane mobile. Ministerul de Interne are în vedere o lege prin care va aplica amenzi usturătoare.

Acțiunea care o va întreprinde instituția este o premieră pentru țara noastră. Explicația autorităților stă în datele statistice din ultimii ani.

Alertă maximă printre toți cei care au telefoane mobile. Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de lege prin care, în premieră, vrea să aplice amenzi dure dacă se observă un anumit aspect. Mai exact, pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați.

“Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se precizează în document. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ

Potrivit MAI, în practică, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

Cifre care îi îngrijorează pe cei de la MAI
Cifrele indică că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă, se arată în proiectul Ministerului de Interne.

“În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Cu toate acestea, în fapt, uneori, această asigurare nu se realizează, întrucât pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil.


Distribuie