• Home
  • Actualitate
  • MINISTRUL MEDIULUI, ANUNT DE ULTIM MOMENT! DE CAND VOR FI INTERZISE CENTRALELE DE APARTAMENT

MINISTRUL MEDIULUI, ANUNT DE ULTIM MOMENT! DE CAND VOR FI INTERZISE CENTRALELE DE APARTAMENT

Propunerea Ministerului Mediului de a fi interzise centralele termice individuale in blocurile noi de locuinte va fi inaintata coalitiei de guvernare in aceasta luna,

va fi analizata si apoi reglementarea va fi transpusa in lege fie in Parlament, fie prin ordonanta de urgenta, insa interdictia nu o sa apara „de azi pe maine”, a spus ministrul Tanczos Barna.

„In functie de decizie vom merge pe varianta ordonantei de urgenta sau pe varianta pretului de lege si in functie de decizie implementarea poate sa dureze o luna – doua sau poate sa ajunga pana la patru-cinci luni. (…) Nu este o noutate. Sunt foarte multi dezvoltatori imobiliari care au ales aceasta solutie. (…) Propunerea noastra este ca energia termica si apa calda sa fie asigurate de sisteme centralizate la nivel de scara sau la nivel de bloc.”, a declarat Tanczos Barna pentru Antena 3.

Ministrul anuntase acest proiect la sfarsitul anului 2021, cand spera ca centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise in blocurile noi inca din luna ianuarie sau cel tarziu februarie 2022.

El declara atunci ca s-a discutat deja despre acest proiect in coalitie. „In ianuarie sper sa avem actul normativ, am discutat in coalitie, am facut propunerea, o sa intram cu act normativ in Guvern. Sper sa aprobam in ianuarie, februarie cel tarziu”, spunea Tanczos Barna la 17 decembrie 2021.

In prezent, nu este adoptata aceasta reglementare, iar cei care isi fac o casa noua sau un bloc pentru care au primit deja autorizatie – deci cei care au depus deja documentatiile, care au obtinut deja certificat de urbanism, cei care au proiectul deja aprobat – inca isi pot monta centrale termice individuale pe gaz, a declarat Tanczos Barna, luni seara, la Digi24.

Ministrul a insistat ca noua masura nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate – fie ca sunt in blocuri vechi, fie in blocuri recent construite -, ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Insa, daca este vorba despre construirea unor locuinte individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale – pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru ca „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul, la Digi 24.

Vecinii din bloc s-au debransat si si-au pus centrale de apartament. Eu n-am apucat, mai pot s-o fac?

Astfel, intr-un bloc vechi in care s-a facut o retea de gaz ce poate fi individualizata, unii si-au instalat deja centrale individuale pe gaz, dar altii n-au mai apucat si-si pun intrebarea daca o vor mai putea face.

„In blocurile vechi nu ne-am propus sa introducem restrictii in momentul de fata. Deci, in blocurile vechi, acolo unde s-au facut debransari, acolo unde situatiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de incalzire centralizat, altii au trecut pe sistem individual, pe gaz – sa vii acum sa spui ca nu se poate decat intr-un fel este foarte complicat”, a aratat ministrul.

„Normal ar fi ca in acele situatii, administratia locala sa ofere servicii atat de bune, incat lumea sa fie tentata sa revina. E posibil acest lucru in alte orase. In Bucuresti, mai putin. Nu trece zi sa nu aud ca in Sectorul X, Y este frig in casa, ca nu se poate trai, ca nu se poate locui in felul acesta. Este o problema uriasa in Bucuresti”, a mai spus ministrul mediului.

„Nu-mi propun ca aceste reguli sa fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a subliniat Tanczos Barna.

Blocul are deja centrala proprie, eu pot sa-mi pun centrala individuala?

Daca am o centrala termica pe gaz, acum, intr-un bloc – sa-i spunem nou, dar dat deja in folosinta – , si vreau sa o schimb, sa-mi pun centrala individuala, se va putea? a mai fost intrebat ministrul mediului.

„In principu da, regulile trebuie sa se aplice la constructiile noi, acesta este obiectivul meu”, a raspuns Tanczos Barna. „Este primul pas, dar este unul important”, a mai declarat ministrul.


Distribuie