Medicul Victor Coteț, a ținut să facă unele precizări, pe pagina personală de facebook, cu privire la sănătatea umană! Iată ce a spus!
1. Să presupunem că este ora 19:45 și te duci acasă după o zi neobișnuit de grea la lucru (desigur, singur).
2. Sunteți cu adevărat obosiți, furioși și frustrați.
3.Dintr-o dată, începeți să simțiți dureri mari in piept cu extindere în braț și maxilar. Sunteți la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs.
4. Din păcate, nu știți dacă puteți merge atât de departe.
5. Ați fost instruiți sa acordati primul ajutor, dar tipul care a predat cursul nu ți-a spus cum să faci asta pe tine însuți.
6. Cum poti supraviețui singur unui atac de cord? Deoarece mulți oameni sunt singuri atunci când au un atac de cord, persoana a cărei inimă bate inadecvat și care se simte rău are doar 10 secunde înainte de a-și pierde conștienta.
7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tusind. Înainte de fiecare tuse, trebuie să iei o inspirație profundă, iar tusea trebuie să fie profundă și prelungită, ca și în producerea sputei din profundul pieptului. O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde fără întrerupere, până când primim ajutor sau pana când inima bate normal.
8. Respirațiile adânci aduc oxigen în plămâni și mișcările tuse comprimă inima și mențin circulația sângelui.
Presiunea asupra inimii ajută de asemenea la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot suna la 112 dacă au posibilitatea si pot merge la cel mai apropiat spital.
9. Spuneți la cât mai multe persoane posibil. Ar putea să-i salveze viața!
10. Un cardiolog spune: Dacă cineva care primește acest mesaj trimite la 10 persoane, puteți paria că vom salva cel puțin o viață.
11. În loc să trimiteți glume, vă rugăm să transmiteți această corespondență care poate salva viața unei persoane.
12. Dacă acest mesaj vine la dvs. … mai mult de o dată … vă rog să nu vă supărați … În schimb, ar trebui să fiți fericiți că aveți mulți prieteni pentru care contati și vă reamintesc cum sa procedezi cu un atac de cord.
„De reținut cateva sfaturi importante in acordarea primului ajutor”
Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic
Generalitati
Un atac de cord este o urgenta medicala. Se va suna imediat serviciul de urgenta 112 in cazul in care o persoana sufera un infarct miocardic.
In cazul majoritatii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia. Multi pacienti isi pierd viata inainte de a ajunge la spital.
Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire. Tratamentul medical prompt scade sansele afectarii cardiace.
Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange care transporta oxigenul catre inima este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va ceda, treptat.
Cand o persoana sufera un atac de cord poate experimenta oricare dintre urmatoarele manifestari:
– modificari ale tonusului mental – mai ales la varstnici;
– durerere in piept fie sub forma unei presiuni, apasari sau senzatie de plenitudine, localizata in centrul pieptului dar si in zona maxilarului, umar, brate, spate, stomac.
Durerile toracice se pot manifesta in crize de cateva minute care dispar si reapar.
– transpiratie rece;
– ameteli;
– greata (mai frecvent intalnita la femei);
– amorteala, dureri, furnicaturi in bratul stang;
– scurtarea respiratiei;
– slabiciune sau oboseala, intalnita mai ales la varstnici.
Scaderea sau lipsa fluxului de sange afecteza partial sau total muschiul inimii. Un infarct miocardic, in general, provoaca dureri in piept cu o durata mai mare de 15 minute, dar posibil sa nu aibe nici un simptom.
Multi dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu cateva ore, zile sau chiar saptamani in avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfasura sub forma unor episoade de durere toracica ce debuteza in timpul activitatii fizice si care se amelioreaza in repaus.
Masuri de prim ajutor
In cazul in care o persoana ar putea avea un atac de cord:
– se va suna serviciul medical de urgenta 112, cat mai repede de la declansarea simptomelor;
– cel in cauza se va odihni, va sta asezat si va incerca sa-si pastreze calmul;
– se va lua nitroglicerina cat mai rapid daca apar deja simptomele infarctului miocardic si daca medicamentul a fost prescris de medic;
– se va mesteca si inghiti o aspirina (daca nu aveti alergii la acest medicament);
– celui aflat in pericol i se va face resuscitare cardiopulmonara: respiratie gura la gura si comprimare in zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgenta vor oferi indicatii pentru realizarea corecta a procedurilor de prim ajutor, pana la sosirea ambulantei.
Ce nu se va face cand o persoana sufera de atac de cord:
– nu se va lasa singura persoana care are sufera un infarct, decat daca este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;
– nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta;
– nu se va astepta pentru a vedea daca simptomele dispar;
– nu se va oferi nici un medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.
Concluzii
Primul ajutor acordat in atac de cord
Daca suferi un atac de cord
Primul gest este să suni la numărul de urgență 112. Nu aștepta mai mult de 5 minute până să acționezi!
Roagă un prieten sau un vecin să sune la 112.
Nu te urca singur la volan, pentru a nu te pune în pericol pe tine sau pe cei din jur.
Mestecă o aspirină, în cazul în care nu ești alergic la acest medicament.
Ia o pastilă de nitroglicerină, dacă ai în casă și și-a fost prescrisă anterior, de medic.
Dacă cineva din preajma ta suferă un atac de cord
Sună la 112
Dă-i persoanei afectate o aspirină sau o nitroglicerină, dacă există la îndemână
Dacă ambulanța întârzie, îi poți da pacientului încă o pastilă de nitroglicerină și suni din nou la ambulanță.
Dacă persoana suspectată de infarct cade sau devine inconștientă, este foarte posibil ca aceasta să fi suferit un stop cardiac – inima sa a încetat să mai bată. În aceasta situație extrem de gravă, începem manevrele de prim ajutor. Victima trebuie să fie într-un loc în care viața celui care face resuscitarea să nu fie pusă în pericol. Cere instrucțiuni la 112, până la sosirea ambulanței. Cei care nu au un training în acest sens sunt sfătuiți să execute doar masaj cardiac (apăsări pe pieptul bolnavului: 100 pe minut).
Cum se face masjul cardiac
Se așază bolnavul cu fața în sus. Cu degetele de la o mână urmărim marginea arcului costal al ultimei coaste până ajungem la osul ce unește coastele în mijloc, în partea inferioară. Când am ajuns la acest nivel, punem palmele una peste alta și incepem să apăsăm ritmic pe stern (1, 2, 3, 4) cu o frecvență de cel puțin 60 pe minut. În timpul manevrelor, celui care face resuscitarea trebuie să fie mereu întinse. Pentru un masaj eficient, sternul trebuie să se deplaseze 3-5 cm în amplitudine.
În general, la 30 de apăsări pe stern se pot face două respirații: strângi cu o mână nasul pacientului și inspiri adânc în gura acestuia. Deși procedura este standard, pentru cei care nu sunt instruiți în manevre de resuscitare, apăsările pe piept sunt suficiente pentru a salva viața victimei.
Sanatate ! Victorin Coteț.