Piftia De Porc – Tradițional Și Delicios!

Piftia de porc, cunoscută și sub numele de răcitura de porc, este un preparat tradițional românesc care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Cu toate că nu este pe placul tuturor, piftia poate să fie un adevărat deliciu culinar atunci când este executată corect. Rețeta diferă de la o parte în alta a țării, însă carnea delicioasă, usturoiul și sosul închegat sunt elementele principale ale piftiei.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă gospodinele atunci când pregătesc piftia este închegarea fără a folosi gelatină sau alți întăritori din comerț. Cu toate acestea, rețeta autentică de piftie nu necesită astfel de artificii, ci se bazează pe metodele tradiționale folosite de bunicile noastre.

Pentru a pregăti o piftie de porc autentică, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de căpățână de porc
  • 2 picioare de porc
  • bucăți de șorici
  • 2 morcovi (opțional)
  • o rădăcină de țelină
  • o linguriță de boabe de piper
  • sare
  • 6 căței de usturoi

Înainte de a începe pregătirea, căpățâna de porc trebuie tăiată în bucăți potrivite ca mărime. Apoi, veți avea nevoie de o oală mare, în care să încapă toate ingredientele. În oală se adaugă urechile, râtul, bucăți de carne și șoriciul, oase de rasol și picioarele de porc. De asemenea, se adaugă și morcovii întregi, bucățile de țelină, puțină sare și boabele de piper.

Pentru a obține o piftie perfectă, este important să acoperiți toate ingredientele menționate mai sus cu apă. Nu adăugați prea multă apă, deoarece aceasta poate dilua gustul și textura preparatului. După fierbere, nu mai aveți voie să completați cu apă.

Odată ce ați adăugat apa, puneți oala pe foc mic și lăsați să fiarbă foarte bine, îndepărtând constant spuma creată, până când carnea se desprinde ușor de pe oase. Acest proces poate dura câteva ore, așa că aveți răbdare și asigurați-vă că mențineți o temperatură constantă.

După ce carnea s-a fiert suficient, scoateți ingredientele din oală și îndepărtați carnea de pe oase. În zeama rămasă, adăugați cățeii de usturoi pisat și frecat cu sare. Lăsați compoziția să stea timp de aproximativ un sfert de oră, până când devine ușor lipicioasă.

Acum vine momentul crucial în prepararea piftiei – verificarea încheierii. Luați o lingură din zeama piftiei și puneți-o pe o farfurie, apoi lăsați-o la frigider. Dacă zeama se încheagă, atunci piftia este gata pentru a fi pusă în recipiente și lăsată la frigider peste noapte pentru a se închega complet.

Pentru a obține o prezentare impecabilă, puteți să împărțiți carnea în vase mai mici, în funcție de mărimea acestora. La baza recipientului, puteți adăuga felii de morcov, tăiate în forme creative, apoi adăugați carnea și turnați zeama piftiei, trecută prin strecurătoare pentru a fi clară. Lăsați recipientele în frigider peste noapte pentru a se închega complet.

Rețeta tradițională de piftie de porc este simplă, dar preparatul rezultat este un adevărat deliciu. Savurați cu plăcere această rețetă tradițională și bucurați-vă de adevăratul gust al Crăciunului!

Dacă v-a stârnit curiozitatea acest articol și doriți să aflați mai multe despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari, vă invităm pe pagina noastră de Facebook, Agromedia.ro. Acolo veți găsi o mulțime de informații interesante și discuții captivante pe această temă.


Distribuie