• Home
  • Actualitate
  • Rabla pentru sobe. Când va fi lansat programul prin care românii primesc 2.000 de lei de la stat

Rabla pentru sobe. Când va fi lansat programul prin care românii primesc 2.000 de lei de la stat

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că în perioada următoare ar putea fi iniţiat un program pilot, prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

Rabla pentru s0be 2023. Românii se pregătesc pentru o schimbare majoră în ceea ce privește încăzlirea locuințelor lor, în urma anunțului ministrului Mediului, Mircea Fechet. Programul ”Rabla pentru sobe” este pe punctul de a deveni realitate și ar putea fi lansat în acest sfârșit de an.

Ministrul a confirmat că acesta se află în ultima etapă de pregătire și ar putea fi lansat la sfârșitul acestui an. Scopul programului este să încurajeze comunitățile rurale să își înnoiască sobelevechi cu modele mai eficiente în privința consumului de lemn.

Prima variantă a ghidului pentru acest program va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni. Acesta a subliniat, de asemenea, că standardul pentru sobele cu eficiență înaltă, respectând normele europene, va impune un randament de cel puțin 80-85%, mult peste nivelurile înregistrate de sobele tradiționale, care ajung adesea sub 20%.

Ministerul Mediului ia în calcul atât sobele alimentate cu lemne, cât și cele cu peleți sau brichete. Procentul finanțat din Fondul de Mediu și valoarea maximă a investiției vor fi stabilite în urma consultărilor publice.

„Programul cu sobele este în etapa în care scriem ghidul de finanțare. Am clarificat chiar ieri standardul pe care trebuie să-l respecte aceste sobe cu înaltă eficiență, discutăm despre un standard european care să asigure cel puțin 80-85%, spre deosebire de 20% sau mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională. Ne gândim cel puțin la sobele care funcționează cu lemn de foc, bineînțeles că am putea să le luăm în calcul și pe cele care funcționează cu peleți sau cu brichete. Urmează să hotărâm în urma procesului de consultare publică și care este procentul pe care îl vom finanța din AFM, la fel cum vom hotărî și care este valoarea maximă a unei astfel de investiții pe care o vom finanța.

Eu îmi doresc într-un termen de maxim 2 săptămâni să avem un draft de ghid pe care să-l transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemne de foc”, a explicat Mircea Fechet ieri.

Câți bani primesc românii

Se estimează că valoarea voucherelor va fi în jur de 2.000 de lei. „Beneficiarii vor fi persoanele din mediul rural, va fi un voucher pe care aceste persoane îl vor primi. Pentru a beneficia de acel voucher, cetățeanul trebuie să achiziționeze o sobă, un șemineu, o centrală, cu randament cât mai ridicat de ardere. E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe. Prima dată când am mers cu acest program la minister a fost în 2020”, a spus Ciprian Muscă, președinte ASFOR, potrivit AGRO TV.

Propunerea acestui program a venit de Asociația Forestierilor din România (ASFOR) în 2020.

Se anunţă o iarnă de coşmar pentru românii cu sobe. Lemnele de foc s-au scumpit cu 15%

Autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, situația însă pare scăpată de sub control.

Pretul pentru un metru cub de lemne de foc porneste de la 300 de lei si poate ajunge pana la 1100 de lei, in functie de calitatea lemnului, spun specialistii.

Specialiştii se plâng atât de raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfa, cât şi de cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat, cum ar fi costurile de manipulare şi de transport. În tot acest timp oamenilor le-a rămas doar varianta de a se ruga ca această iarnă să fie una blândă.

Romsilva a publicat pe site-ul său oficial Lista preturilor pentru vanzarea de lemn de foc pentru populatie.

În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.

„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.

Costul lemnului poate varia considerabil în funcție de multiple factori precum calitatea sa calorică, esența (tipul) de lemn, locul de unde a fost achiziționat (marginea pădurii sau livrat la domiciliu) și alți factori de acest gen. În plus, odată cu apropierea sezonului rece, costul acestuia are tendința de a crește.

„În schimb, ce am constatat noi este o prediclecţie a populaţiei pentru lemnul de diverse tari. Ceea ce face ca pretul realizat anul trecut,de aproximativ 270 lei pe metru cub, la nouă luni, acum, să avem aproape 300 lei pe metru cub”, a precizat Marius Havriş, director Direcţia Silvică Botoşani.

„Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare”, a spus Şchiopu Neculai, viceprimarul comunei Coşula.

Anul trecut, în Botoşani, au fost vânduţi 60.000 de metri cubi de lemne, iar anul acesta, în doar 9 luni, au fost cumpăraţi peste 50.000 de metri cubi de lemne.

Scumpirea lemnului îi afectează foarte mult pe bătrânii de la sate care folosesc sobele cu lemne. Oamenii spun că pensiile sunt prea mici pentru a acopei costurile de încălzire pentru toată iarna.

„Fac economie. Ce să fac?! Ce să fac?! Mai stau şi învelită. Nu ajunge pensia să cumpărăm lemne, nu mai zic de medicamente, totul e scump”, spune o femeie.


Distribuie