Schimbare crucială la RCA! Preţurile pot scădea masiv

Conform unor informații de ultimă oră ajunse în posesia Economica, pe lângă pachetul de măsuri anunțat deja, reprezentanții ASF au mai venit cu două propuneri, în cadrul negocierilor de astăzi:

– Reanalizarea împreună cu BAAR a modificării formlei de calcul a tarifului recomandat și a calcului și valorii factorului N

– O informare cu celeritate cu privire la rezultatul discuțiilor.

Modificarea factorului N ar fi o schimbare semnificativă, care nu a mai avut loc de la introducerea sistemului asiguratului cu risc ridicat. La fel de importantă ar fi și modificarea formulei de alocare.

Menționăm că astfel de schimbări nu se pot face fără votul membrilor BAAR, adică toate firmele care vând RCA în România. Discuții între reprezentanții ASF și cei ai asigurătorilor au loc chiar în timp ce scriem acest text.

Practic, scăderea acestui indicator, căci despre creștere nu se poate pune problema, ar însemna reducerea celui mai mic preț care poate fi obținut de transportatori pentru RCA. Această reducere poate merge chiar și până la 36%, dacă factorul N va fi redus la 1, de la 36 cât este în prezent.

Modificarea formulei tarifului recomandat, eventual reducerea sa la tariful de referință pentru categoriile de transportatoriX coeficientul de bonus malus (așa cum au propus, de altfel, o parte dintre transportatori) ar însemna achiziționarea efectivă a unui RCA pentru camion de peste 16 tone, de exemplu, la prețul maxim de 8.609 lei, atât cât este tariful de referință.

În prezent, orice șofer din România poate solicita să îi fie alocat un RCA mai ieftin, dacă cele mai bune trei oferte primite de el din piață depășesc cu mai mult de 36%(factorul N) tariful de referință (vezi la pagina 19, tarifele de referință pe toate categoriile) ajustat cu coeficientul de bonus/malus (de ex 0 la bonus 0 sau -50% la bonus 8). BAAR îl va aloca unui asigurător cu un preț recomandat calculat după o formulă mai complicată, care este explicată AICI, împreună cu tot sistemul. Tariful de alocare este întotdeauna mai mic decât ofertele primite din piață. De precizat că tariful de referință nu este un preț și nu are legătură directă cu nivelul la care se vinde în piață. Așa cum explicăm în textul de mai jos, tariful de referință este o valoare orientativă calculată în funcție de daunalitatea pe cei cinci ani anteriori publicării. El este revizuit de două ori pe an.

Acum, dacă BAAR reduce factorul N și nivelul de la care clientul va fi alocat scade proporțional. Dacă N scade la 1, atunci clientul va putea solicita alocarea dacă cele mai bune prețuri din piață sar de tariful de referință, lucru care se întâmplă în acest moment, după cum arăta Economica. În cazul camioanelor este posibil ca și alocarea efectivă să se facă la tariful calculat penru intrarea în sistem, ceea ce ar însemna că noul preț minim pentru camioane peste 16 tone va fi egal cu 8.609 lei la care se adaugă procentul la care va fi stabilit noul N.

Zeci de mii de camioane au venit deja la BAAR și alte zeci de mii își vor putea rezolva problema dacă tariful se reduce. Camioanele vor fi alocate egal între jucătorii din piață

După cum scriam chiar ieri, nu pe toate categoriile de camioane prețurile oferite de asigurători pe piață sunt atât de mari încât să permită accesarea sistemului asiguratului cu risc ridicat. Totuși, un număr important de transportatori se află în această situație. În 2023, conform datelor pe care le avem, în jur de 60.000 de camioane au fost asigurate prin BAAR, ceea ce reprzintă un număr important, raportat la cele 180.000-200.000 de camioane înregistrate în România. Cum tot ieri arătam, una dintre marile probleme este că multe firme se feresc de această categorie pentru motivul că produce daune multe și scumpe. Frecvența daunei este, la camioane, de peste 20%, de circa 3 ori mai mare decât media. În același timp, o daună provocată de un camion costă, în medie, cel puțin 5.000 de euro, considerând și daunele din afara țării, care sunt în număr mare. Dacă afluxul înspre BAAR va crește, vrând, nevrând, și firmele care nu cotează vor intra în joc și vor lua mai multe camioane, având în vedere că sistemul BAAR, presupune, din 2022, că asigurați sunt alocați în număr egal tuturor membrilor.


Distribuie