• Home
  • Religie
  • Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva- Ce nu ai voie sa faci pana la ora 12

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva- Ce nu ai voie sa faci pana la ora 12

Sfânta Parascheva, o călugăriță originară de lângă Constantinopol, ne învață prin viața ei exemplară despre credință și despre valorile spirituale.

Sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie de către creștinii ortodocși, Sfânta Parascheva ne inspiră prin dăruirea și smerenia ei.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, într-o familie bogată și credincioasă. La vârsta de zece ani, în timpul unei slujbe religioase, a auzit cuvintele lui Isus care i-au marcat întreaga viață și i-au îndrumat vocația spre credință.

Aceste cuvinte, „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), au declanșat în sufletul ei o puternică dorință de a se dedica vieții duhovnicești.

După ce a petrecut o perioadă în Constantinopol, Sfânta Parascheva s-a stabilit într-o mănăstire în pustiul Iordanului. Aici și-a întărit credința și a învățat tainele vieții duhovnicești.

După un pelerinaj în Țara Sfântă, Sfânta Parascheva s-a întors la locurile natale și și-a dedicat viața rugăciunii și ascultării divine. Ea a trăit în anonimat și smerenie timp de doi ani, iar după trecerea sa la cele veșnice, moaștele ei au rămas un simbol al credinței și sfințeniei.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2023: Respect și închinare

Sfânta Parascheva este sărbătorită cu respect și încredere de către creștinii ortodocși, care aderă cu sfințenie la tradiții și obiceiuri specifice acestei zile.

În ziua Sfintei Parascheva, este bine să evităm munci grele și agitație în gospodărie. Respectarea acestei reguli ne poate feri de ghinion și necazuri în viață. De asemenea, recomandăm să fim smeriți și răbdători, să ne rugăm pentru mântuirea noastră și a celor dragi.

În această zi, este important să fim generoși și dornici să ajutăm pe cei aflați în nevoie. Nu trebuie să fim zgârciți cu banii sau cu alte bunuri materiale. Dacă cineva ne cere ajutorul, să nu ezităm să dăm o mână de sprijin. Refuzul de a ajuta pe cineva poate aduce necazuri în viețile noastre.

Tradițional, de Sfânta Parascheva se oferă pomană, iar printre alimentele specifice se regăsesc coliva, colacii, vinul, nucile și fructele. Aceasta este o modalitate prin care putem arăta dragostea și respectul față de cei din jur și față de valorile spirituale.

Este important să evităm să facem foc în casă până la ora 12, indiferent cât de frig este. Adevărata credință ține căldura în inimile noastre, iar cei care încalcă această regulă se pot confrunta cu probleme de sănătate, cum ar fi ochii iritați sau dureri de cap.

Fetele necăsătorite ar trebui să evite activitățile de croitorie în această zi. Și spunem asta pentru că se spune că femeile care croiesc sau coase în această zi ar putea rămâne necăsătorite pentru tot restul vieții. Totuși, aceasta este o superstiție și nu trebuie luată neapărat în serios.

Până la ora 12, când majoritatea bisericilor ortodoxe încheie slujba dedicată Sfintei Parascheva, este recomandat să nu mâncăm nimic. Acest lucru are o semnificație spirituală puternică și ne ajută să ne concentrăm asupra închinării și a importanței acestei zile sfinte.

Pelerinajul la Iași – Un act de credință și speranță

Există o mulțime de credincioși care așteaptă cu nerăbdare să participe la pelerinajul Sfintei Parascheva, unde se află moaștele acestei sfinte. Pelerinii vin din toate colțurile țării pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva și pentru a căuta în sprijinul ei o alinare spirituală.

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite și venerate sfinte în tradiția ortodoxă și viața ei este un exemplu de credință și sfințenie. În fiecare an, mii de oameni se adună la Iași pentru a-l celebra pe Sfânta Parascheva și pentru a împărtăși credința și rugăciunile lor.


Distribuie