• Home
  • Actualitate
  • Un medic dezvăluie cât usturoi să mănânci ca să-ţi prelungeşti viaţa cu 20 de ani. Creşte imunitatea, echilibrează glicemia şi reduce riscul apariției cheagurilor de sânge

Un medic dezvăluie cât usturoi să mănânci ca să-ţi prelungeşti viaţa cu 20 de ani. Creşte imunitatea, echilibrează glicemia şi reduce riscul apariției cheagurilor de sânge

Cât de des mănânci usturoi? O întrebare importantă, pentru că această legumă-condiment, deşi este evitată de teama mirosului neplăcut, te ajută când încerci să scapi mai repede de gripă sau de infecții, fiind aliatul tău pentru creșterea imunității.

În plus, este dovedit ştiinţific că ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi a grăsimilor în sânge, prevenind bolile cardiovasculare. Mulți specialiști îl numesc cel mai puternic antibiotic natural și îi compară deseori efectele cu cele ale penicilinei.

Apărut în urmă cu peste 4.000 de ani în urmă în Iran și Pakistan, usturoiul este recomandat de majoritatea medicilor datorită calităţilor sale terapeutice incontestabile.

Medicul Oleg Perkushin recomandă un consum de doi cătei de usturoi pe zi pentru prevenirea diabetului și prelungirea vieții cu cel puţin 20 de ani. „Este incredibil de eficient în prevenirea patologiilor cardiovasculare.

Persoanele care îl mănâncă în fiecare zi au un risc mai mic cu 25% de a dezvolta ischemie, accident vascular cerebral și infarct miocardic. Datorită acestui fapt, adăugarea legumei în alimentație îți poate prelungi viața cu o medie de 20-25 de ani”, spune specialistul.

Interiorul alb aromat al usturoiului conține S-alil-L-cisteină, un compus cu puternice efecte antioxidante, care protejează organismul de stresul oxidativ din celule și țesuturi, accelerează vindecarea rănilor și, de asemenea, ajută la eliminarea radicalilor liberi. Din acest motiv, leguma este foarte „respectată” de endocrinologii din întreaga lume, spune expertul.

Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului „rău” (LDL).

Studiile arată că usturoiul poate să scadă nivelurile colesterolului total și pe cele ale colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par să reducă atât valorile colesterolului LDL și/sau pe cele ale colesterolului total cu până la 10-15%.

Ajută la reducerea inflamației din organism

„Oamenii de știință din Anglia au demonstrat că usturoiul ajută la reducerea inflamației din organism. Prin urmare, este recomandat să-l consumați pentru boli respiratorii, inflamații ale articulațiilor și artrită”, spune dr. Perkushin.

Usturoiul are în compoziție o cantitate ridicată de potasiu, fosfor, zinc și sulf, dar și seleniu, calciu, magneziu, mangan, fier. În ultimii ani, o atenție considerabilă a fost acordată principalilor săi compuși bioactivi, în special polifenoli, flavonoide, flavanoli, taninuri, saponine, compuși care conțin sulf (inclusiv aliina, alicină).

În general, compușii bioactivi sunt prezenți în usturoiul intact, dar, după tocare sau zdrobire, un număr mai mare de compuși, cum ar fi alicina, au fost identificate , potrivit doc.ro.

Reduce riscul apariției cheagurilor de sânge

Leguma este utilă pentru sistemul cardiovascular, are un efect benefic asupra scăderii nivelului de colesterol din sânge, normalizează tensiunea arterială și reduce riscul apariției cheagurilor de sânge în arterele principale.

Totodată, proprietățile sale terapeutice includ prevenirea apariţiei cancerului. Conform cercetărilor științifice, dacă fumătorii mănâncă un căţel de usturoi de 2 ori pe săptămână, riscul de cancer scade cu o treime.

Leguma stimulează secreția de bilă și îmbunătățește digestia alimentelor grase, de aceea este adesea adăugată în mâncărurile cu carne grasă. La bărbați, efectul său benefic a fost demonstrat pentru tratarea prostatitei și stimulează producția de testosteron. La femei, usturoiul s-a dovedit că previne cancerul de sân şi uterin.


Distribuie