• Home
  • Meteo
  • Val de ninsori și temperaturi scăzute în România. Zonele vizate

Val de ninsori și temperaturi scăzute în România. Zonele vizate

Alertă meteo ANM: Val de ninsori și temperaturi scăzute în România

Conform declarațiilor meteorologului Simona Căpșună, un val de ninsori va afecta jumătatea de nord-vest a țării încă de vineri după-amiază, iar acest front se va deplasa treptat către sud-est pe parcursul zilei de sâmbătă.

Astfel, în acest weekend, întreaga țară se va bucura de un peisaj de iarnă, iar temperaturile vor coborî sub pragul de 5 grade Celsius. Cu toate acestea, stratul de zăpadă semnificativ se va forma în special în zonele montane.

“Încă de vineri după-amiază un val de ninsori va cuprinde jumătatea de nord-vest a țării, iar frontul va avansa către sud-est pe parcursul zilei de sâmbătă.

Prin urmare, vom avea peisaj de iarnă în weekend în toată țară, temperaturile vor fi sub 5 grade Celsius, dar strat consistent de zăpadă se va depune numai pe la munte”, a explicat meteorologul pentru Observator.

Temperaturile încep să scadă

Marți, 16 ianuarie, vremea se va răci față de ziua precedentă, însă în regiunile sudice valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice acestei date.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile maxime vor fi de la -3 grade în estul Transilvaniei până la 7…8 grade, pe arii restrânse în Muntenia și Dobrogea. Cerul va prezenta înnorări și va ninge slab, local la munte și în Maramureș, pe arii restrânse în Transilvania și izolat în zonele deluroase, iar în est, pe alocuri pot fi precipitații mixte și depuneri de polei.

Temporar vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale în general de 60…80 km/h, viscolind zăpada, dar local și în zonele joase de relief, când în sudul Olteniei și al Transilvaniei și în sud-vestul Munteniei se vor atinge viteze de 45…60 km/h.

În Bucuresti, valorile termice diurne se vor situa peste normele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat cu viteze de 35…45 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade.

Vreme geroasă la munte

La munte, valorile termice vor fi în scădere față de intervalul precedent, astfel încât vremea va deveni geroasă – noaptea în cea mai mare parte a zonei montane.

Cerul va fi variabil, temporar noros pe parcursul zilei, când va ninge slab în Carpații Orientali și local în restul masivelor.

Tot ziua, temporar vântul va prezenta intensificări, în general cu rafale de 60…80 km/h, mai ales în zona înaltă, viscolind zăpada, apoi va sufla slab și moderat.


Distribuie