Începând de astăzi, 9 aprilie, Petrom, principalul actor de pe piața distribuției de carburanți din România, a anunțat că a crescut prețul la benzină și motorină, marcând a treia creștere de la începutul acestei luni.
A crescut prețul la benzină și motorină
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din Capitală indica, pe data de 5 aprilie 2024, un preț de 7,30 lei pe litru pentru benzina standard și 7,51 lei pe litru pentru motorina standard. Astăzi, compania a anunțat o nouă creștere cu patru bani pe litru pentru ambele tipuri de carburanți, după scumpirea cu patru bani pe litru aplicată vinerea trecută, pe 5 aprilie. Această creștere survine după o scumpire similară aplicată cu o zi înainte, când Petrom a majorat prețurile la carburanți tot cu patru bani pe litru. Prin urmare, aceasta este a treia creștere a prețurilor la carburanțil în luna aprilie și, astfel, prețul motorinei a depășit din nou nivelul de 7,5 lei pe litru.
Este de așteptat ca prețul carburanților să înregistreze o nouă creștere la jumătatea anului, deoarece în acest an acciza va fi majorată în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Ajustarea de la 1 iulie, determinată exclusiv de creșterea accizei (inclusiv TVA-ul aferent), se estimează că va fi de 43 de bani pe litru pentru benzină și aproximativ 40 de bani pe litru pentru motorină.
Scumpirile carburanților au loc într-un context caracterizat de o tendință ascendentă a cotațiilor petroliere. În acest moment, cotația petrolului Brent, considerat un punct de referință pentru piața europeană, se situa la 90,64 dolari pe baril.
Petrom se situează în fruntea pieței de distribuție a produselor petroliere cu amănuntul din România, având o rețea extinsă formată din 555 de stații de distribuție. Această rețea este alcătuită din 393 de stații Petrom și 162 de stații OMV.
Ce influențează fluctuațiile de preț
Conform unui studiu efectuat de Consiliul Concurenței, s-a constatat că prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează același traseu al cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o decalare de câteva zile. Această concluzie a fost obținută în urma unei reanalize a modului în care modificările cotațiilor internaționale se reflectă în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și este determinată de cererea, oferta și tranzacțiile înregistrate între traderii de pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt făcute publice și, în general, pe termen lung, au tendința de a urma același trend cu prețurile barilului de petrol.
În general, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează o creștere, prețurile la pompă ale carburanților în România au tendința să se majoreze, iar când cotațiile scad, prețurile la pompă au tendința să scadă și ele. Ajustările prețurilor la pompă în funcție de cotațiile internaționale Platts se realizează în principal într-un interval de aproximativ o săptămână, atât în cazul creșterii, cât și al scăderii acestor cotații internaționale de referință.
În acest context în care a crescut prețul la benzină și motorină, România ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul benzinei, fiind precedată de Bulgaria și Malta în topul țărilor cu cea mai accesibilă benzină. De asemenea, în ceea ce privește prețul motorinei, țara noastră se află pe locul al treilea între statele membre ale Uniunii Europene, fiind depășită doar de Bulgaria și Malta în clasamentul prețurilor la acest tip de combustibil.