• Home
  • Actualitate
  • Vouchere pentru cumpărături de Crăciun! Ce categorii vor primi banii înainte de Sărbători

Vouchere pentru cumpărături de Crăciun! Ce categorii vor primi banii înainte de Sărbători

Vești bune pentru câteva categorii de persoane din România. Voucherele pentru cumpărături de Crăciun vor fi acordate în luna decembrie. Astfel, seniorii cu pensii mici ar urma să primească vouchere pentru cumpărăturile de Crăciun. Aceștia vor beneficia de un ajutor de 250 de lei, înainte de sărbătorile de iarnă.

Vouchere pentru cumpărături de Crăciun!

În acest an, românii care fac parte din categoriile vulnerabile primesc șase vouchere de la stat, în valoare de 250 de lei fiecare, pentru alimente și mese calde. Cei care se vor bucura de aceste ajutoare, însă, trebuie să se încadreze în anumite categorii de venit.

Prin urmare, pensionari și cei cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei vor primi de Crăciun 250 de lei pe cardurile sociale de alimente, bani pe care îi vor putea folosi doar pentru achiziționarea de alimente sau mese calde.

Persoanele care fac parte din această categorie sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  • copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile care au cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social
  • cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Câți români au beneficiat de acești bani în 2022

În cursul anului trecut, românii eligibili pentru aceste vouchere au primit patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022. Vorbim aici de 2.368.907 de români, conform datelor oficiale anunțate de autorități.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de vouchere pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).

„Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, voucherele pentru cumpărături de Crăvciun vor fi acordate în luna decembrie. Astfel, seniorii cu pensii mici ar urma să primească vouchere pentru cumpărăturile de Crăciun. Aceștia vor beneficia de un ajutor de 250 de lei, înainte de sărbătorile de iarnă.


Distribuie