• Home
  • Meteo
  • Vremea se schimbă dramatic: de duminică frig și vânt puternic

Vremea se schimbă dramatic: de duminică frig și vânt puternic

După o zi caldă și însorită de sâmbătă, românii trebuie să se pregătească pentru o răcire bruscă și rafale puternice de vânt în următoarele zile. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor scădea cu până la 13 grade în unele zone, iar pe crestele munților este posibil să vedem și zăpadă. Această răcire este determinată de o masă de aer polar care va cuprinde țara noastră. Deși este o schimbare temporară, temperaturile se vor menține scăzute până luni, când vremea își va reveni treptat.

Vreme rece în nordul țării, cald în sud

Prima regiune care va simți frigul va fi nordul țării, unde temperaturile nu vor depăși 14 grade Celsius. În regiunile estice ale Transilvaniei, Maramureș și nordul Moldovei se vor înregistra maximum 13-14 grade, în timp ce în sudul Transilvaniei și sudul Moldovei temperaturile vor atinge maxim 19 grade. În jumătatea sudică a țării, în schimb, vremea va rămâne deosebit de caldă, cu temperaturi maxime între 27 și 29 de grade Celsius.

Alina Șerban, meteorologul de serviciu, avertizează asupra unei răciri accentuate în nordul țării și menționează că temperaturile vor scădea semnificativ în această regiune. Totuși, în jumătatea sudică a țării, vremea rămâne caldă, cu maxime ce vor atinge între 27 și 29 de grade Celsius.

Cod galben de vânt și absența ploilor

Pe lângă răcirea bruscă, se așteaptă și rafale puternice de vânt în cea mai mare parte a țării. Un cod galben de vânt este în vigoare până duminică, iar vitezele vântului vor depăși 50 de kilometri pe oră. La altitudini mai mari, se anunță rafale de peste 90 de kilometri pe oră. În aceste condiții, este important ca populația să fie precaută și să se asigure că obiectele aflate în aer liber sunt bine fixate.

Deși răcirea va fi însoțită de rafale puternice de vânt, se pare că ploile vor lipsi în mare parte. Meteorologii spun că nu există suficientă umiditate pentru a aduce ploi consistente, ceea ce este o problemă în special în sudul și estul țării, unde seceta pedologică este extremă.

O scurtă perioadă de vreme rece

Cu toate că frigul va domni până luni, meteorologii asigură că această răcire este doar temporară și că de marți vremea se va încălzi din nou. Temperaturile vor crește în toată țara, ajungând până la 25 de grade Celsius în sud. În nordul Moldovei, Maramureș și Transilvania, temperaturile mai scăzute vor persista câteva zile înainte de a reveni la normal.

Astfel, românii trebuie să se pregătească pentru o scurtă perioadă de vreme rece și rafale puternice de vânt, urmată de o revenire graduală a temperaturilor la normal. Este important ca populația să fie conștientă de aceste schimbări și să ia măsurile necesare pentru a se proteja de condițiile meteorologice dificile.


Distribuie